Digitale buzz

Slechts één op de drie Amerikanen in het buiten- land maakt gebruik van zijn stemrecht. Ook Tracy Metz voelt zich aangesproken.

Als je alle Amerikanen die buiten Amerika wonen, bij elkaar optelt, kom je op 7,1 miljoen mensen. Samen zouden ze de dertiende staat van de Verenigde Staten kunnen vormen. ,,Dat zijn heel veel potentiële stemmen'', zegt Claire Taylor, ,,want van de expats die niet in militaire dienst zijn, stemt gemiddeld slechts eenderde. Wij willen hen aan het stemmen krijgen. Gezien de explosieve politieke situatie van dit moment zijn de verkiezingen van komende november heel erg belangrijk voor de wereld en de wereldvrede.''

Reclameschrijfster Taylor, die sinds 1985 in Nederland woont, is daarom samen met vakgenoot Robert Checkoway de campagne Tellanamericantovote.com begonnen. Hun geheime wapen is de bemoeizucht van de Nederlander. Via de site kan die Nederlander Amerikaanse vrienden en kennissen per e-mail aansporen om te stemmen, met de begeleidende tekst: `The U.S. president affects the whole world. I can't elect a new one. But you can!' Taylor: ,,Veel Nederlanders maken zich zorgen over de rol van Amerika nu in de wereld, en deinzen er ook niet voor terug om te zeggen wat ze vinden. Maar ze kunnen niet stemmen of geld storten in de campagnekassen. Nu kunnen ze tenminste íets doen.''

Ze zegt er nadrukkelijk bij dat dit een particulier initiatief is van bezorgde burgers en niet partijgebonden is – al steekt ze niet onder stoelen of banken dat ze hoopt hiermee vooral de Democratische stem te mobiliseren. ,,Veel van de Amerikanen die in het buitenland wonen, zijn óf corporate óf military, dus met de Republikeinse stemmen zit het wel goed.''

De site biedt ook informatie over hoe die stemmer in spe zich moet aanmelden. ,,Het is niet zozeer dat al die niet-stemmende Amerikanen slechte staatsburgers zijn, hoor'', zegt Claire Taylor. ,,Het is gewoon een gedoe. Je moet ruim van tevoren registratieformulieren opvragen en insturen voordat je een stembiljet kunt ontvangen. En dat moet je om de vier jaar opnieuw doen.''

Een campagne als deze is alleen mogelijk dankzij internet. Met hun achtergrond in de reclame weten Taylor en Checkoway wel hoe ze digitale buzz moeten genereren. De site heeft in Nederland tot nu toe ruim 40.000 hits ontvangen. Bovendien wordt de actie in steeds meer landen opgepikt. Zevenhonderd Amerikanen hebben al registratieformulieren gedownload in landen als Italië, Canada, Argentinië, Zweden, Singapore en Australië.

Wanneer heb jij eigenlijk voor het laatst gestemd, wil Claire Taylor van me weten, jij bent immers toch nog altijd Amerikaanse staatsburger? Stamelend volgt een bekentenis: ik heb maar één keer in mijn leven gestemd, namelijk de eerste keer dat ik oud genoeg was om te mogen stemmen, en dat was als ik het goed heb in 1972. Op McGovern, die het toen verloor van Nixon. Nu is het aan de andere kant even stil, dan begint ze te gillen. ,,Whaaat! 1972! McGovern! Where have you been all this time?!'' En zo blijkt dat Tellanamericantovote.com eigenlijk twéé geheime wapens heeft: de bemoeizucht van de Nederlander plus de schaamtefactor van de nalatige Amerikaan.

    • Tracy Metz