Denen vergeven Frederik

Het is toch nog allemaal goed gekomen met de Deense kroonprins Frederik. Vandaag vormt het huwelijk met Mary Donaldson, een burgermeisje uit Australië, daarvan de bezegeling. De Denen hebben haar al lang in hun hart gesloten en zijn op de koop toe het gerommel van Frederik in het verleden vergeten.

De jongensachtige prins choqueerde in 1992 zijn land en zijn ouders, toen hij in een tafelrede bij hun 25-jarig huwelijksfeest liet doorschemeren niet erg tevreden te zijn met de opvoeding. Vooral met de afstandelijke houding van zijn vader, prins Henrik, van oorsprong graaf Henri de Laborde de Monpezat uit Frankrijk, had hij moeite gehad. Moet kunnen, vond de kroonprins, het was juist een bewijs van liefde om dat gewoon te kunnen zeggen.

De meeste Denen dachten daar anders over. Bij een enquête in 1994 haalde hij zelfs niet de top-50 van populaire Denen. Ze zagen in Frederik een verwend rijkeluiszoontje, dat alleen aandacht had voor feesten en dure auto's.

Een paar jaar later kreeg Frederik het openlijk aan de stok met zijn moeder, de bij de Denen zeer geliefde koningin Margrethe II. Zij moest niets hebben van Frederiks vriendin, fotomodel Katja Storkholm Nielsen. Maar de prins liet weten dat hij zich bij zijn partnerkeuze niet zou laten leiden door welke tradities of conventies dan ook. Als om dat te onderstrepen, had hij even een affaire met popzangeres Maria Montell nadat die met Nielsen op de klippen was gelopen. Montell bleek echter niet bestand tegen de stress van roddelbladen en paparazzi.

Met Mary Donaldson, die hij leerde kennen tijdens de Olympische Spelen van 2000, waar zij werkte als pr-medewerkster, keerde de rust terug. Een jaar wist het paar de relatie geheim te houden, voordat een tijdschrift er achter kwam. De Denen konden weer gerust ademhalen. Want Mary bleek mooi en elegant, en had blijkbaar een goede uitwerking op de prins. Frederik stal vervolgens de harten van de Denen door zijn deelname aan een 3.500 kilometer lange ski-expeditie in het noorden van Groenland.

Vandaag zijn de Denen alle koninklijke smetjes vergeten. Zelfs de tijdelijke vlucht van prins Henrik, twee jaar geleden, die niet kon verkroppen inmiddels derde te zijn op de ranglijst van het Deense koninklijk huis. Het koningshuis is ongekend populair.

    • Paul Luttikhuis