Deel gevangenen Abu Ghraib vrij

Het Amerikaanse leger is vanochtend begonnen met het vrijlaten van enkele honderden gedetineerden uit de Abu Ghraib-gevangenis bij Bagdad. Met bussen werden de eerste gevangenen naar het westen van de stad gebracht, waar ze werden opgewacht door familie.

Amerikaanse functionarissen zeggen dat 300 van de naar schatting 3.800 gevangenen vandaag zouden worden vrijgelaten. Het aantal gedetineerden in de gevangenis moet binnen een maand zijn teruggebracht tot 2.000, om zo de omstandigheden te verbeteren.

Gisteren gaf een hoge Amerikaanse militair voor het eerst toe dat de ondervragingstechnieken die militairen gebruikten in de Abu Ghraib-gevangenis niet in overeenstemming zijn met de bepalingen van de Geneefse Conventies voor Oorlogsrecht.

Op een vraag van de Democratische senator Jack Reed wat de generaal ervan zou vinden als hij een Amerikaanse marinier naakt, vastgebonden, in een compromitterende positie met een kap over zijn hoofd zou zien en of dit een schending van de Geneefse Conventies zou zijn, antwoordde de plaatsvervangend voorzitter van de chefs van staven, generaal Peter Pace: ,,Ik zou dat omschrijven als een schending.'' Eergisteren verklaarde minister Rumsfeld van Defensie dat alle procedures vallen binnen de grenzen van het internationaal recht.

Rumsfeld bezocht gisteren zelf de Abu Ghraib-gevangenis bij Bagdad. Tegenover Amerikaanse bewakers zei hij ,,net zoals de meeste Amerikanen versteld te hebben gestaan'' van de verhalen over mishandeling. Hij zei hen dat dit echter het werk was geweest van enkelen en dat hij ,,trots is op de grootse wijze waarop u uw taken uitvoert''. De militairen moeten zich volgens Rumsfeld niet van de wijs laten brengen door kritiek. Hij verwees naar de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865) die aanzienlijk bloediger was geweest, maar de soldaten wisten na afloop ,,dat het het waard was geweest''.

Sergeant Jeremy Sivits, die binnenkort voor een krijgsraad moet verschijnen in verband met de mishandeling, heeft tegenover de militaire politie verklaard dat hij en zijn collega's niet het bevel hebben gekregen de gevangenen te mishandelen. Volgens Sivits zijn de martelmethoden bedacht door Charles Graner en Ivan Frederick, net als hijzelf reservisten van de 372ste eenheid. Hij beschreef Graner als een wrede man, die genoot van de mishandeling.

De Britse regering maakte gisteren de uitslag bekend van onderzoek naar de authenticiteit van de martelfoto's die in The Daily Mirror verschenen. Volgens staatssecretaris Adam Ingram (Defensie) staat het ,,categorisch'' vast dat de foto's niet in Irak zijn gemaakt, maar in Manchester.

Foltering pagina 5