Boete van 30.000 euro wegens rellen

De tuchtcommissie van de KNVB heeft Ajax vanmorgen een onvoorwaardelijke geldboete van 30.000 euro opgelegd voor de ernstige rellen bij het duel Jong Ajax-Jong Feyenoord op 15 april in Amsterdam.

Ook dient Jong Ajax komend seizoen de eerstvolgende drie thuiswedstrijden zonder publiek af te werken. Na de rellen waarbij Ajax-fans spelers van Jong Feyenoord belaagden, eiste Fred Westerbeke, de aanklager betaald voetbal, in eerste instantie een onvoorwaardelijke geldboete van 15.000 euro en drie punten aftrek.

Ajax weigerde dit schikkingsvoorstel, waarna de strafzaak gisteren in hoger beroep in Zeist voorkwam. De aanklager eiste toen een zwaardere straf – 20.000 euro boete en een voorwaardelijke aftrek van drie punten – voor het wangedrag van de supporters, die op De Toekomst enkele spelers van Jong Feyenoord molesteerden.

Westerbeke verzwaarde zijn eis omdat hij Ajax achteraf verwijt onvoldoende maatregelen te hebben genomen. Ook niet nadat de spanning tijdens het duel opliep. ,,Daarom heb ik geconcludeerd dat alleen een geldboete niet voldoende is. Ik wilde de club straffen, niet de spelers.''

De aanklager zag de hogere eis gehonoreerd. De tuchtcommissie verhoogde de boete zelfs tot 30.000 euro. Ajax kan tegen de uitspraak beroep aantekenen. Volgende week krijgt de club de motivering van het vonnis.

Westerbeke zei gisteren dat vooral de voorwaardelijke puntenaftrek per saldo zwaar weegt: ,,Nu hangt het Ajax boven het hoofd. Ik hoop dat het een signaal geeft.'' Een directe aftrek van drie punten had Ajax niet getroffen, gaf Westerbeke aan. ,,Als die straf was gehandhaafd, was Jong Ajax ook kampioen geworden.''

Ajax protesteerde na de strafzaak van gisteren tegen de puntenaftrek. De club kon zich vinden in de geldboete maar vond de sportieve straf (puntenaftrek, red.) onterecht omdat spelers en technische staf na afloop probeerden de Feyenoord-spelers te beschermen.

,,We begrijpen dat bij deze vorm van hooliganisme een bijzondere straf hoort'', zei Ajax-jurist Treibitz. ,,Maar de puntenaftrek vinden we onjuist omdat de ongeregeldheden geen invloed hadden op het verloop van de wedstrijd. Met deze strafeis kunnen hooligans in de toekomst het sportieve verloop van de competitie bepalen.''