Blinde wil tv luisteren

In navolging van doven en slechthorenden willen ook blinden en slechtzienden ondertiteling van televisieprogramma's. Volgens de Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang kan in Nederland ,,met geringe extra inspanning'' gesproken ondertiteling van niet-Nederlandstalige programma's komen.

Onlangs besliste staatssecretaris Van der Laan (Cultuur) omroepen te verplichten een bepaald percentage van hun programma's te ondertitelen. De Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang stuurde Van der Laan gisteren een brief waarin ze haar attendeerde op het feit dat veel Nederlanders de ondertitels niet kunnen lezen. Het gaat om blinden en slechtzienden, dyslectici, analfabeten en veel 65-plussers.

Volgens de belangengroep kan de geschreven ondertiteling eenvoudig worden omgezet in gesproken tekst. Via een kastje in de huiskamer kunnen gebruikers de tekst synchroon met de beelden horen. De kosten van dit systeem zijn volgens de Federatie 2.500 euro per zender per maand.