Asielzoeksters prooi voor verkrachters en pooiers

Veel asielzoeksters hebben te maken met seksueel geweld. In België ontvoerde een bende vrouwen om hen te dwingen tot seks met mannen en dieren.

Vrouwen maken een kleine veertig procent uit van de bewoners van de asielzoekerscentra in Nederland. Veel asielzoeksters voelen zich niet veilig in of buiten de centra.

Uit het onderzoeksrapport Het lange wachten op een veilige toekomst van het ministerie van Justitie blijkt dat in 20 procent van de 120 asielzoekerscentra die in februari vorig jaar bestonden, vrouwen en meisjes werden aangerand of geronseld voor prostitutie. 92 vrouwen, waarvan 26 minderjarig, verdwenen op verdachte wijze uit het centrum. De cijfers zijn gebaseerd op waarnemingen van medewerkers van het Centraal Orgaan Asielopvang (COA), de Medische Opvang Asielzoekers (MOA), beveiligingspersoneel en gesprekken met 190 asielzoeksters over de periode september 2002 tot april 2003.

Of de drie vrouwen van Afrikaanse afkomst die naar gisteren bekend werd vorige maand door een Nederlands-Belgische bende in België werden ontvoerd en gedwongen werden tot seksuele handelingen met mannen en dieren, ook asielzoeksters zijn, of dat het om illegale vrouwen gaat, wil de politie in Flevoland niet zeggen. Aangenomen wordt dat de vrouwen, waarvan twee geen aangifte hebben gedaan, geen verblijfsvergunning bezitten. Ze werden in Brussel door de bendeleden ontvoerd en naar een loods in Kraggenbrug in de Noordoostpolder gereden.

Volgens VluchtelingenWerk Nederland zijn vrouwen zonder geldige verblijfspapieren bijzonder kwetsbaar voor seksueel geweld en gedwongen prostitutie. Ze staan juridisch immers zwak, waardoor ze vaak geen aangifte doen. De organisatie beschikt niet over andere cijfers dan die uit de rapportage van het ministerie van Justitie wat betreft de omvang van de problematiek. Hieruit blijkt dat asielzoeksters strategieën bedenken om zowel binnen als buiten de centra seksueel geweld te voorkomen. Ze kleden zich zorgvuldig, blijven veel binnen en proberen geen `aanstoot' te geven.

De zaak van de vrouwen van Afrikaanse komaf kwam aan het licht toen een van hen twee weken geleden naakt uit de loods in Kraggenburg wist te ontsnappen en bij het eerste woonhuis in de buurt aanklopte. De bewoners belden vervolgens de politie.

Dat de bende nog minimaal twee andere vrouwen had ontvoerd, bleek tijdens het onderzoek. Zij werden in woonhuizen in Almere en Den Haag vastgehouden en ontsnapten uit het huis in Den Haag. Zij stapten niet naar de politie maar keerden terug naar België.

De 22-jarige vrouw die aangifte deed, werd in Brussel onder valse voorwendselen in een auto gelokt en meegenomen naar Nederland. In de loods in Kraggenburg werd ze gedwongen tot seks met mannen en met dieren, waarbij zij werd gefotografeerd. Ook werd de vrouw geslagen en geschopt en ernstig bedreigd.

De politie in Flevoland heeft zeven van de negen verdachten voor onderzoek ingesloten. Het gaat om twee Belgen en vijf Nederlanders. Meer aanhoudingen worden volgens de politie niet uitgesloten.