Arbiter met spuitbus

Een spray met kokosnotenmelk als voornaamste bestanddeel moet eraan bijdragen dat voetbal eerlijker en aantrekkelijker wordt. Bij het jaarlijkse jeugdtoernooi in Terborg gebruiken de scheidsrechters volgende week bij enkele wedstrijden een spuitbus, waarmee ze bij een vrije trap precies kunnen aangeven waar het muurtje van de verdedigende partij moet staan.

De organisatie van het toernooi hoopt zo te voorkomen dat spelers `smokkelen' tijdens het gepast afstand nemen bij vrije trappen. Met de spray maakt de arbiter een cirkel waarin de bal moet worden gelegd en trekt hij 9,15 meter verderop een streep waarachter de verdedigers zich moeten opstellen. Na een minuut zijn de sporen in het gras opgelost.

Het wondermiddel wordt in Brazilië volop gebruikt in de hoogste voetbalafdelingen. Volgens organisator Rob Gudden van het toernooi in Terborg heeft onderzoek in het Zuid-Amerikaanse land uitgewezen dat sinds de introductie van de spray vijftig procent meer wordt gescoord uit vrije trappen. Oorzaak: de aanvallende partij wordt niet meer gehinderd door `levende muren' die stiekem naar voren schuifelen om zo het scoren te beletten.

Gudden maakte tijdens een verblijf in Brazilië kennis met de noviteit en kreeg van de KNVB toestemming de spray volgende week in Europa te introduceren. De busjes spray kosten ongeveer tien euro per stuk.