Aki Takase

Jazz-archeologie hoeft niet te resulteren in keurige maar bloedeloze reconstructies.

Op haar laatste cd bevrijdt Aki Takase één van de vrolijkste spoken uit de muziekarchieven: Thomas `Fats' Waller (1904-1943). De in Duitsland woonachtige Japanse pianiste laat horen hoe aanstekelijk de aan vaudeville grenzende liedjes van de bolle grappenmaker nog steeds zijn. Takase geeft een goede vertolking van Wallers stride-stijl ten beste en tingeltangelt er bij vlagen ouderwets karikaturaal op los. Maar ze vergeet niet dat de klok inmiddels wel tachtig jaar heeft doorgetikt. En dus ontsporen de nummers soms in razende flarden freejazz of wordt een plotselinge afslag richting breekbare lyriek genomen. Als hedendaagse pendant van Wallers volkse humor zijn een paar volslagen krankzinnige schlagerpersiflages opgenomen. In trombonist Nils Wogram (Underkarl) en Rudi Mahall (Der Rote Bereich) vond Takase de perfecte medeplichtigen voor haar satire-en-hommage-in-één.

Takases spektakel is live te zien tijdens het Les Trois Jours-festival dat tot en met 16 mei wordt gehouden in Groningen, Utrecht en Amsterdam. Zie voor data: www.grand-theatre.nl/troisjours.

Aki Takase: Plays Fats Waller (ENJA, CD9152-2)

    • Edo Dijksterhuis