Aegon-zaak vertraagd

De afronding van een rechtszaak over fraude bij Aegon heeft vertraging opgelopen. De voorzitter van de meervoudige strafkamer in Almelo werd vandaag weggestuurd, nadat hij zich te kritisch had uitgelaten richting de verdachte, de Twentse zakenman Herre T. De zaak wordt vrijdag 4 juni hervat, met een nieuwe rechtbankvoorzitter.

De zittende voorzitter van de rechtbank T. Rikken kwam met de verdediging in aanvaring toen hij de verdachte aan de tand voelde over tegenstrijdige verklaringen. In een spoedprocedure werd de rechter vanochtend met succes gewraakt. De laatste keer dat een rechter met succes werd gewraakt in een grote in het oog springende financiële strafzaak was de Clickfonds-affaire. Daar wraakte de verdediging van Eddy Swaab met succes de volledige Clickfondskamer.

Herre T. en een voormalig financieel directeur van Aegon stonden deze week voor de rechtbank, omdat ze tientallen miljoenen achterover zouden hebben gedrukt. Justitie verwijt de gewezen Aegon-directeur dat hij zijn positie bij het concern heeft misbruikt om binnen enkele jaren 18 miljoen euro te verduisteren.

De oud-directeur zou bij Aegon honderden vervalste rekeningen van zijn kompaan hebben betaald. Voor de opname van drie dvd's bij personeelsbijeenkomsten betaalde V. zijn compagnon bijvoorbeeld 1 miljoen euro uit de kas van Aegon. De medeverdachte in deze zaak, Herre T. zorgde ervoor dat er een continue stroom rekeningen bij de verzekeraar binnenkwam. Zijn compagnon V. kon de facturen zonder problemen voldoen, omdat hij de vrije hand had bij Aegon. De regen aan facturen hield plots op als de financieel directeur ziek was of met vakantie ging. De opbrengsten van de zwendel werden belegd in onder meer kunst en vastgoed.