Ackermanns grenzen

Door af te zien van de overname van Deutsche Postbank heeft topman Josef Ackermann van Deutsche Bank vermeden te veel te moeten betalen voor een perifere aanwinst. Maar tegelijkertijd is hij wel in een andere val getrapt.

De Postbank-geschiedenis heeft een breuklijn, die dwars door Deutsche loopt, blootgelegd. Ackermann mag dan openstaan voor een internationale overeenkomst, een deel van de raad van commissarissen, waaronder zijn voorganger Rolf Breuer en Ulrich Cartellieri, lijkt Deutsche te willen laten uitgroeien tot een soort Duitse Crédit Agricole - omvangrijk, dominant in het land van herkomst en onverteerbaar voor een buitenlandse gegadigde.

Dit meningsverschil is op zichzelf niet nieuw. Het borrelde ook al eerder dit jaar op toen er geruchten opdoken over fusiegesprekken tussen Deutsche en de Amerikaanse Citigroup, die de Duitse factie de stuipen op het lijf joegen. Tot nu toe hadden internationale beleggers, die eind 2003 53 procent van de aandelen van Deutsche bezaten, erop vertrouwd dat Ackermann de oude garde in bedwang zou kunnen houden. Postbank heeft dat vertrouwen een knauw gegeven.

Ackermann is in de luren gelegd. Postbank is nooit echt interessant geweest voor Deutsche, hooguit als het bedrijf voor weinig geld kon worden overgenomen. Maar zelfs het snuffelen aan Postbank stelde Deutsche's reputatie al in de waagschaal, omdat de bank als een van de voornaamste adviseurs optrad bij de voorgenomen beursgang van Postbank. Door zich op instigatie van de Duitse regering te laten strikken voor een achterkamertjesdiscussie, zette Ackermann veel op het spel voor weinig perspectief.

Bovendien gaf hij zijn critici onder de commissarissen, met name Cartellieri, die in een tijdschrift beweerde dat Ackermann 'de controle kwijt was,' een kans om hem een overeenkomst op te dringen. Dat was behoorlijk naïef.

Ackermann heeft zich nu dan misschien onder die overeenkomst uitgewurmd, maar zijn positie is er wel door verzwakt.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar:

zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.

    • Jonathan Ford