Woede over sms genoeg voor moord

Zonder duidelijk motief is scholiere Maja Bradaric vorig jaar vermoord. ,,Ik kreeg een woedeaanval. Dat had ik wel vaker'', zegt hoofdverdachte Goran M.

Goran M. is geslaagd voor zijn theorie-rijexamen. Niets bijzonders voor een 18-jarige jongen uit Beuningen, ware het niet dat Goran zich verdiept in verkeersborden en voorrangsregels de dag nadat hij de Nijmeegse scholiere Maja Bradaric wurgt en in brand steekt. In de dagen na de moord helpt hij mee met de zoektocht naar de vermiste Maja, condoleert hij de ouders en bezoekt hij herdenkingsbijeenkomsten. Alsof hij er niets mee te maken heeft. ,,Onwerkelijk en onvoorstelbaar koelbloedig'', noemt officier van justitie M. de Weert het gedrag van Goran M. en zijn mede-verdachten Goran P. en Ferdi Ö.

Ook in de Arnhemse rechtbank wordt M. ogenschijnlijk niet geplaagd door emoties. Licht voorovergebogen zit hij met gevouwen handen in de beklaagdenbank. Vragen beantwoordt hij het liefst zo kort mogelijk. Dit is een vreselijke daad, houdt rechter M. Huijgen hem voor. ,,Het is terecht dat ik hier zit'', luidt de zakelijke reactie. Wat voelde hij tijdens de moord, wil Huijgen weten. ,,Het was meer onwerkelijk dan waar'', zegt Goran. Op verzoek van de rechtbankvoorzitter wil Goran wel hardop zeggen dat hij spijt heeft, maar hij durft zich niet om te draaien om dat in het gezicht van de ouders van Maja Bradaric te zeggen. ,,Ik schaam me. Ik ben kwaad op mezelf'', zegt hij.

Justitie eist tegen Goran M. twaalf jaar cel met tbs. Medeverdachte Goran P. (17) hoort, achter gesloten deuren, zes jaar cel tegen zich eisen. Hij heeft weliswaar geen actieve handelingen verricht, maar was erbij en deed niets om de moord tegen te houden. De zaak tegen Ferdi Ö. (19) is aangehouden tot maandag na een afgewezen wrakingsverzoek van advocaat J. Boone.

Wat woordenwisselingen, een beledigend sms-bericht en de angst voor gezichtsverlies. Meer was er voor de Goran M. en Ferdi Ö. niet nodig om `een fantasie' werkelijkheid te laten worden. ,,Angstaanjagend'', noemt officier van justitie De Weert het ontbreken van een duidelijk motief. De 16-jarige Maja, net als Goran M. op jonge leeftijd gevlucht uit Bosnië, zag Goran als haar oudere broer. Goran, de leider van de vriendengroep, ergerde zich aan het brutale gedrag van Maja, evenals Ferdi Ö. ,,Ik zou haar kunnen afmaken'', had Ö. begin november tegen M. gezegd. M. zei min of meer hetzelfde nadat Maja hem een sms-bericht met de tekst ,,vuile aap'' had gestuurd.

In de dagen die volgden bespraken Ferdi en Goran stap voor stap de uitvoering. Verdrinking, Maja dronken van een toren gooien, een overdosis xtc; verschillende varianten passeerden de revue. Niemand begon over stoppen, zegt Goran tegen de rechtbank. Uiteindelijk werd besloten Maja te wurgen en haar lichaam te verbranden om zodoende de sporen uit te wissen.

Op 17 november gingen Ferdi en Goran 's avonds met Goran P. en Maja een autoritje maken. Het touw, de jerrycan met benzine en de aanstekers lagen al klaar. Volgens Goran M., die vier xtc-pillen had geslikt, hebben Ferdi en Goran P. hem tijdens de rit door donkere straten aangemoedigd om het touw om de hals van Maja te leggen. Het duurde langer dan verwacht, ,,twintig tot dertig minuten'', voordat Maja dood was. Ferdi hielp een handje. Goran P. keek toe. Daarna werd het lichaam in de uiterwaarden bij Bemmel in brand gestoken.

Goran M. had in Bosnië geleerd dat lichamen door verbranding onherkenbaar verminkt kunnen worden. Goran, die op zijn tiende levensjaar met zijn ouders naar Nederland vluchtte, zag in Bosnië hoe een kennis zelfmoord pleegde met een granaat en een vriendinnetje bij een bombardement om het leven kwam. Hij zwierf veel op straat en was in de moslimgemeenschap het mikpunt van spot omdat zijn moeder katholiek was.

De oorlogservaringen in Bosnië hebben volgens deskundigen van het Pieter Baancentrum (PBC) zijn ernstige antisociale persoonlijkheidsstoornis versterkt. Goran is van nature een gewelddadig type met een fascinatie voor de dood, waarbij hij zich associëert met de moordenaar. Iemand met losse handjes, die geen ontzag toont en een roekeloos leven wil leiden. Die niet tegen beledigingen kan en erg bang is voor gezichtsverlies.

Nadat Goran M. eenmaal met Ferdi openlijk had gesproken over het doden van Maja was er voor hem geen weg meer terug. ,,Waar ben ik mee bezig'', had Goran zich nog wel afgevraagd tijdens de doodsstrijd van Maja. Hij ging door omdat hij een woedeaanval kreeg. ,,Dat heb ik wel vaker'', zegt Goran over zichzelf.

Onderzoekers van het PBC achten Goran verminderd toerekeningsvatbaar, in tegenstelling tot Ferdi Ö, die ,,vriendelijk, aardig en sociaal aangepast'' is en volledig verantwoordelijk gehouden kan worden voor zijn rol. Met die conclusie is advocaat J. Boone van Ferdi Ö. het niet eens. Ferdi Ö. verkeert volgens hem nog steeds in een shocktoestand nadat Goran M. hem gedwongen had om mee te doen. Goran, zegt Boone, is een psychopaat die zelfs de onderzoekers van het PBC met zijn ,,Bosnië-trauma'' om de tuin heeft geleid. ,,Hij manipuleert alles en iedereen'', zegt Boone.

    • Martin Steenbeeke