WAT DOEN DE KINDEREN

Posters ontwerpen Alle beelden en teksten op posters op straat, maar ook in het museum, hebben letters en kleuren. Daar is vaak heel diep over nagedacht door vormgevers. De Experimental Jetset, de vormgevers van het Stedelijk Museum in Amsterdam, vertellen op een Workshop Posterontwerp op zondag 16 mei hoe zij hun werk doen en hoe zij een poster ontwerpen.

Workshop Posterontwerp op zo 16 mei van 11-12u30. Filiaal Stedelijk Museum naast Amsterdam CS, Oosterdokskade 5. Kosten ¢4. Inl www.stedelijk.nl

Een plukmobiel makenDat 20 mei de geboortedag is van Annie M.G. Schmidt weten de meeste kinderen in Nederland wel. Maar dat er een nieuw boek uit is over Pluk misschien nog niet. Pluk redt de dieren, Annie M.G. Schmidt schreef het voor Margriet eind jaren '60 en Fiep Westendorp maakte er prachtige illustraties bij. De week van maandag 17 t/m zondag 23 mei staat in het teken van Plukt redt de dieren en aan het nieuwe boek is ook een wedstrijd verbonden: Wie ontwerpt een originele Plukmobiel? Want iedereen kent het kraanwagentje van Pluk, maar er zijn ook anderen manieren voor Pluk om zich te verplaatsen. Daarom de uitdaging: ontwerp, teken, schilder, knutsel een origineel middel van vervoer voor Pluk, een echte Plukmobiel! De Plukmobiel-wedstrijd wordt lokaal georganiseerd door de boekhandel en tot uiterlijk 14 mei kunnen alle kraanwagentjes etc (via een wedstrijdformulier) bij de boekhandel worden ingeleverd. Alle resultaten van de Plukmobiel-wedstrijd worden in de boekwinkels tentoongesteld en de winnaars worden woensdagmiddag 19 mei bekendgemaakt, dan zijn ook alle ontwerpen te zien. Hoofdprijs: de enige, echte Plukbeker! Op de website www.plukredtdedieren.nl staan de winkels die meedoen. In sommige winkels wordt er ook voorgelezen zoals bij Helden & Boeven, Nieuwmarkt 11 in Amsterdam (vam 14-15u), maar het leukste programma hebben ze bij de Haagse kinderboekwinkel Alice in Wonderland, Piet Heinstraat 2, waar de zanger van de popgroep Gruppo Sportivo, Hans Vandenburg, liedjes van Annie M.G. Schmidt zingt. Het begint om 14u met de uitreiking van de Plukbeker, dan wordt er gezongen en daarna voorgelezen.

Inl ook www.plukredtdedieren.nl. Pluk redt de dieren, uitg. Querido, €12,50.

Voor geneticus spelenWe lijken allemaal verschrikkelijk veel op elkaar. Dat komt doordat iedereen in principe uit dezelfde onderdelen bestaat. We zijn een soort bouwpakketjes met elk een uniek resultaat. Hoe dit allemaal zit, onderzoeken kinderen vanaf 8 jaar samen met bioloog Hans Breeuwer op de nieuwe Wakker Worden doe-lezing bij NEMO science center, Amsterdam op zondag 16 mei.

Aanmelding via de website van NEMO www.e-NEMO.nl. Met een NEMO entreekaartje is deelname gratis, een losse lezing kost €2,50. Bij voldoende aanmeldingen wordt een tweede lezing om 13u georganiseerd.

Ploegkunstwerk maken Op de Ploegdag in het Groninger Museum tgv de tentoonstelling Pioniers van het Vlaams expressionisme - Van den Berghe, Permeke, De Smet op zondag 16 mei van 12-17u is ook voor kinderen veel te zien en te beleven. Er is een open kinderatelier, waar kinderen van 4 t/m 12 jaar na het bekijken van de tentoonstelling zelf een eigen kunstwerk kunnen maken met behulp van de speciale Ploegtechnieken.

De Ploeg was een kunststroming uit de jaren twintig van de vorige eeuw die werkte met felle kleuren. In de cursusgang is er de interactieve cd-rompresentatie Een schilderachtige ontmoeting. Kinderen vanaf 9 jaar kunnen hiermee spelenderwijs kennismaken met de kunstenaars van de Ploeg. Voor kinderen van 6 t/m 12 jaar is er de speurtocht door het museum met het Vestini-vest. Voor de liefhebbers is er lekkers in het onderwatercafé.

Ploegdag in het Groninger Museum, Museumeiland 1, Groningen op zo 16 mei van 12-17u. Alle activiteiten zijn gratis. Inl www.groningermuseum.nl

Waterdiertjes zoekenHet Voorsterbos is een van de oudste bossen in de Noordoostpolder. Natuurmonumenten heeft hier enkele poelen gegraven waar kikkers, salamanders, padden en libellen zich thuis voelen en zich voortplanten. De kikkers en padden hebben inmiddels hun eitjes gelegd en kinderen die met hun schepnet op 15 mei met de boswachter meegaan, kunnen zelf op onderzoek in de poelen.

Waterexcursie op 15 mei van 14-15u30 voor kinderen van 6 tot 12 jaar in het Voorsterbos. Vertrek vanaf de parkeerplaats van kampeerterrein De Steinte, Kraggenburgerweg 21, Kraggenburg. Res 0527-246644. Deelname €3 voor leden van Natuurmonumenten en €5 voor niet-leden.

Lambert bezoekenHoe leefden mensen in de 19de eeuw? Tijdens de workshop Op visite bij Lambert van Meerten op woensdag 19 mei in Museum Lambert van Meerten, Delft, zetten kinderen een stap terug in de tijd. Ze worden ontvangen door `Lambert van Meerten' en gaan met hem op ontdekkingstocht door zijn bijzondere woonhuis. Kinderen die alles over Delfts Blauw willen weten en een eigen Delfs Blauwe tegel willen maken kunnen op 18 mei naar Het Prinsenhof.

Workshop Op Visite bij Lambert van Meerten op wo 19 mei van 11-12u30 voor kinderen van 7 t/m 11 jaar in Museum Lambert van Meerten, Oude Delft 199, Delft. Kosten €4 res 015-2602358 en Delfts Blauw past bij jou op di 18 mei van 13u30-15u in Museum Het Prinsenhof, Sing Agathaplein 1, Delft. Kosten €4 res 015-2602358.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar Agenda van NRC Handelsblad, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam of agenda@nrc.nl