VS doen EU concessie

De Amerikaanse Senaat heeft een belangrijke stap gezet voor oplossing van het conflict tussen de EU en de VS over belastingvoordelen voor Amerikaanse exporteurs. Eurocommissaris Lamy (Handel) verwelkomde gisteren het Senaatsbesluit om de wet op de Foreign Sales Corporations (FSC's) in te trekken. De Wereldhandelsorganisatie (WTO) veroordeelde de fiscale bevoordeling van bedrijven via deze FSC's als een illegale exportsubsidie en machtigde de EU vorig jaar om 4 miljard dollar tegenmaatregelen te nemen. De EU kwam per 1 maart met een importheffing van 5 procent op een reeks goederen, die elke maand met 1 procentpunt oploopt. Lamy's woordvoerster verklaarde: ,,De sancties worden ingetrokken zodra de wet tot intrekking van de FSC's door het Huis van Afgevaardigden is en de president heeft getekend.''