Voorkeur theater

Richard III

In de nieuwe bewerking door Peter Verhelst voor ZT Hollandia is er van Shakespeares oorspronkelijke Richard III (1597) weinig terug te vinden. Nog altijd vecht de charmante booswicht Richard zich een bloederige weg naar de troon, maar regisseur Johan Simons toont geen bloed of dolken. Wel een zakdoekje waarmee de smetvrezende koning (Fedja van Huêt) zich tevergeefs schoonpoetst. Richard is een zelfmoordterrorist die de wereld wil verbeteren door hem op te blazen.

13 mei Den Bosch, Theater a/d Parade. 15 mei Maastricht, Theater a/h Vrijthof. Inl 040-2460725.

Bash

In Bash komen drie doodgewone mensen aan het woord die een moord hebben gepleegd. Verontrustend is de vanzelfsprekendheid waarmee de misdaden zijn ingebed in de alledaagse gebeurtenissen. Vrolijk feesten, tedere liefde en een man doodtrappen zijn tegenstellingen die toch een geheel vormen. De moordenaars komen uit het milieu van de mormonen, waaruit de Amerikaanse cineast/schrijver van Bash, Neil LaBute, zelf ook afkomstig is. De geloofsgroep gaat prat op haar onkreukbaarheid.

T/m 22 mei Den Haag Koninklijke Schouwburg. Inl. 070-3456789.

Met grote Blijdschap

De VSCD-jury maakte deze week bekend dat Renée Fokker is genomineerd voor de Theo d'Or, de hoogste toneelonderscheiding. Fokker speelt in de Met grote blijdschap de helft van een echtpaar dat zich in de Ardennen van de buitenwereld heeft afgesneden, om een geheim te bewaren. Scenariste Kim van Kooten maakte een toneelbewerking van de film uit 2001 met meer dialoog en minder handeling.

13 mei Breda, Chassé. 14 mei Hoorn, Het Park. 15 mei Bussum, 't Spant. 18 mei Tilburg, Schouwburg. 19 mei Zoetermeer, Stadstheater. 21 mei Waalwijk, De Leest. Inl 020-6164004.

Vier Zusters

Het fotoboek the Brown Sisters lag ten grondslag aan de theatervoorstelling 4 Zusters van het Vlaamse gezelschap De Tijd.

De Amerikaanse fotograaf Nicholas Nixon maakte een 25 jaar lang elk jaar een foto van zijn vrouw en haar drie zusters. Claire Swyzen, dramaturge van De Tijd, schreef bij de foto's een tekst en de actrices Chris Thys, Els Dottermans, Mieke De Groote en Antje De Boeck spelen de zusters. De zusters staan op een statische manier eender gekleed braaf op een rij. Het gebrek aan spetterend drama wordt saai op de plekken waar de tekst inzakt. Waar die tekst weer opleeft, de clichés verwijderd zijn, de te alledaagse observaties eveneens, komt de goede kant van regisseur Lucas Vandervosts gedempte toon naar boven. De minimale verschuivingen in de mise-en-scène tonen treffend het voorbijgaan van levens die niet aan een spectaculaire bloei zijn toegekomen. Levens vol vanzelfsprekende welvaart waardoor je je best niet meer hoeft te doen, en later krijg je daar dan spijt van. Deze zusters roepen niet: ,,Naar Moskou!'', zoals de drie zusters van Tsjechov. Ze zingen iets van Burt Bacharach, de favoriet van hun vader: Do you know the way to San Jose. Ergens anders móet het mooier zijn. Dus blijven de vier zusters hopen. Maar hun fotoalbum is al volgeplakt.

13 mei Leiden Schouwburg. 15 mei Gouda, Schouwburg. 19 mei Utrecht, Stadsschouwburg. 21-22 mei Haarlem, Toneelschuur. 24 mei Eindhoven, Stadsschouwburg. 25 mei Roosendaal, Schouwburg De Kring. 1 juni Schouwburg Rotterdam. Inl 0032-3-2316286 & www.detijd.be