VOORKEUR REGIO

AMERSFOORT

De broertjes Frank Groothof behandelt Wagners Ring des Nibelungen zoals hij alle opera's behandelt die hij de afgelopen jaren met veel flair aan een jong publiek voorstelde. Samen met René Groothof bewerkte hij het verhaal, liet Nederlandse liedteksten schrijven en giet de muziek met de paplepel mee naar binnen. Het verhaal zit stevig verpakt in een raamvertelling over twee spelende broertjes. Deze typische Groothof productie is een ietwat rommelig acteerfeestje met veel spelplezier.

15 mei De Flint, Coninckstraat 60. (033) 4229 229 of www.frankgroothof.nl

Lezing

Op 18 mei (14u) houdt Peter Bitter een lezing over de verschillende periodes uit de tentoonstelling De verborgen stad. 750 jaar Alkmaar onder de grond.

Stedelijk Museum Alkmaar, Canadaplein 1. Inl/res 072-5110737 & www.

stedelijkmuseumalkmaar.nl

DEN HAAG

Lezing Couperus

Onder de titel Kunstzaal Kleykamp & Louis Couperus. Twee Haagsche fenomenen is t/m 31 okt een tentoonstelling te zien over de Kunstzaal Kleykamp, de Haagse kunsthandel waar Louis Couperus zijn geruchtmakende lezingen hield. Do t/m zo 12-17u. Louis Couperus Museum, Javastraat 17. Inl 070-3640653.

Lezing Komrij

T/m 19 sept is de tentoonstelling `Het fabeldier dat Komrij heet' over het leven en werk van Gerrit Komrij te bezichtigen. Di t/m vr 10-17u za-zo 12-17u. Letterkundig Museum, Prins Willem-Alexanderhof 5. Inl 070-3339666 & www.letmus.nl

Persfotografie

Op 18 mei (13u) is er een symposium en debat over ethiek in de persfotografie. Debatleider: Edie Peters. Sprekers: Huub Evers, Michael Gibbs, Arno Haijtema, Geert van Kesteren, Michiel Munneke, Nicole Robbers, Teun Voeten, Wilco Willemsen e.a.

Aula Gemeentemuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41. Res 070-3381149. Inl www.gemeentemuseum.nl

HAARLEM

Holland Symfonia

Holland Symfonia speelt een concert met muziek van Britten (Chaconne in g naar Purcell en de Serenade voor tenor, hoorn en strijkers) en Bruckner (Symfonie nr 4).

14 mei 2015u Mariakerk Haarlem; 15 mei 20u15 De Vest Alkmaar; 16 mei 14u30 Zaantheater Zaandam; 18 mei 20u15 Stadsgehoorzaal Leiden.

Kom maar bij het vrouwtje

In zijn monoloog Kom maar bij het vrouwtje speelt Servaes Nelissen een alleenstaande onderwijzeres te Purmerend. Ze teert op de bitterzoete herinnering aan een voorbije relatie met de schoolfotograaf. Verder heeft ze haar platen van Bob Dylan en haar twee katten. Kom maar bij het vrouwtje is bijna ondraaglijk treurig én licht. Nelissen speelt aansluitend Op dagen van scherp licht, een melancholieke monoloog van een Terschellinger cafébaas met verdriet.

18-19 mei Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl 023 517 3900 of www.toneelschuur.nl

Gorki

Na het Engelstalige project Automatic Buffalo van zanger Luc de Vos komt de voornaamste Nederlandstalige band van België met Plan B: een cd met intrigerende songtitels als Elektronica voor geliefden en Robots in een ruimtetuig. Schrijver/journalist/zanger De Vos weet waarom Gorki tot nu toe nog niet in Nederland is aangeslagen, want ,,daarvoor is ons Marco Borsato-gehalte te laag. Er moet daar toch ook ruimte zijn voor intelligente popmuziek?''

14 mei 21u Patronaat, Haarlem res 023-5326010.

HOORN

Expositie

Schilder Evert Thielen staat bekend om zijn veelluiken in een realistische stijl. Oude meesters als de gebroeders Van Eyck inspireerden hem tot het maken van dergelijke arbeidsintensieve werken. Zo bestudeerde Thielen oude schildertechnieken als eitempera. Zijn vierde en `laatste' veelluik, over thema's als liefde en erotiek, is te zien in het Westfries Museum.

Veelluik van Evert Thielen. T/m 13 juni in het Westfries Museum, Rode Steen 1, Hoorn. Ma t/m vr 11-17u, za en zo 14-17u. Inl 0229-280029.

LEIDEN

Vitrines

Beeldhouwer Gijs Assmann en tekenaar Erik Mattijssen stelden onder de titel Het Verlangen een gezamenlijk veelluik van vitrinekasten samen voor het restaurant in het Leids Universitair Medisch Centrum. Ze vulden de vitrines met objecten die verwijzen naar menselijke verlangens als geluk, schoonheid en gezondheid. In de galerie van het LUMC is een tentoonstelling met hun individuele werken te zien.

Het verlangen. Zes werken van Gijs Assmann en Erik Mattijssen voor het LUMC. Galerie LUMC, Albinusdreef 2, Leiden. T/m 6 juni, Dag 8-20u. Inl 071-5263178.

UTRECHT

Capella Pratensis

Het vocaal ensemble Cappella Pratensis en de luitist David van Ooijen voeren 14 mei 20u15 in de Pieterskerk het programma Salve Regina uit met Mariagezangen en intavolaties van Josquin.

Lezing Roth

Op 15 mei (20u15) een voordracht door actrice Babsche Feldbrugge: De legende van de Heilige Drinker'van schrijver Joseph Roth (1894-1939). Salon Saffier, Nieuwegracht 48 (werfkelder). Res 030-6701020.