Voorkeur film

Van Fanfare tot Spetters

Een boek van Hans Schoots is voor het Filmmuseum in Amsterdam uitgangspunt voor de programmering van de maanden mei en juni: drie decennia Nederlandse filmproductie van 1949 tot 1980 - gemarkeerd door twee van de opmerkelijkste films, Fanfare (1958) van Bert Haanstra en Spetters (1980) van Paul Verhoeven.

Het programma is opgedeeld in drie tijdvakken: elke twee weken een nieuw decennium. Uit de jaren vijftig zijn het enkele Nederlandse speelfilms, aangevuld met documentaires van o.a. Herman van der Horst en twee Engelse komedies die destijds Haanstra inspireerden bij het maken van Fanfare. Het deel dat aan de jaren zestig is gewijd vertoont vooral veel films van de eerste generaties afgestudeerden van de nieuwe Filmacademie: Frans Weisz, Renee Daalder, Pim de la Parra en Wim Verstappen, maar ook filmpjes van de aanstormende Leidse student Paul Verhoeven: Een hagedis te veel, Feest en Het Korps Mariniers. Ook van Verhoevens tv-serie Floris worden enkele delen vertoond. Uit de jaren zeventig zijn het o.m. films van Frans Zwartjes, Nouchka van Brakel en Frans Bromet. Op de woensdagavonden organiseert het Filmmuseum bijeenkomsten met regisseurs en schrijvers.

Van 13 mei t/m 26 juni in het Filmmuseum Amsterdam.

The Mother

Karakterstudie van een oudere vrouw en haar egocentrische kinderen. Op basis van het meedogenloos scenario van Hanif Kureishi maakte Roger Michell een fijnzinnige film.

De beklemming van de weduwe May (prachtrol van Anne Reid) is voelbaar. Haar verlossing uit het keurslijf van haar moederschap, dankzij de lichamelijke liefde van de klusjesman Darrin (Daniel Craig), is bevrijdend maar kort. De diepte waarin ze daarna valt is peilloos.

Regie: Roger Michell. Met: Anne Reid, Dansiel Craig, Cathryn Bradshaw, Pter Vaughan. In 7 theaters.

Les Invasions barbares

Les Invasion barbares van de Frans-Canadese regisseur Denys Arcand is op te vatten als een vervolg op zijn Le Déclin de l'empire. De vriendengroep uit Le Déclin is ouder geworden en heeft zijn jaren-zestig-illusies grotendeels verloren. Alle is-men hebben ze afgewerkt, met geen ervan hebben ze de wereld verbeterd. Ondanks alle treurnis over le condition humaine is Les Invasions barbares een rijke, zeer geestige film vol prikkelende gedachten.

Regie: Denys Arcand. Met Rémy Girard, Stéphane Rousseau, Marie-Josée Croze, Dorothée Berryman, Louise Portal. In 13 theaters.

5 x Cassavetes

De Balie vertoont op vrijdag en zaterdag in mei en juni vijf films van de Amerikaanse grootmeester John Cassavetes: Shadows, Killing of a Chinese Bookie, Faces, A Woman Under the Influence en Opening Night.

John Cassavetes (1929-1989) was acteur (onder anderen in Rosemary's Baby), scriptschrijver en regisseur. Typerend was zijn uitspraak: ,,I am more interested in the people who work with me than in the film itself, or in cinema.''

Inlichtingen Cinema De Balie, Amsterdam. www.debalie.nl of 020-5535100

Ora o mai più

Luchtige komedie over de volwassenwording van de briljante student David ten tijde van de top van de G8 in Genua en een inktzwarte visie op de Italiaanse politie en misschien wel op de Italiaanse maatschappij als geheel. Regisseur Lucio Pellegrini is er misschien niet helemaal in geslaagd de verschillende gemoedstoestanden van die beide delen aaneen te smeden, maar een interessante film is het zeker.

Regie: Lucio Pellegrini. Met : Jacopo Bonvicini, Edoardo Gabbriellini. In Rialto, Amsterdam; Lux, Nijmegen; `t Hoogt, Utrecht; Movie W, Wageningen.