Voorkeur Amsterdam

Architectentekeningen

EXPOSITIE

Het ouderwetse handwerk met potlood, pen, en zelfs met aquarelpenseel wordt in het digitale tijdperk door architecten nog steeds beoefend. De pontificale architectuurtekeningen die het vorige fin de siècle markeerden ( P.J.H. Cuypers, H.P. Berlage, W. Kromhout, M. de Klerk, K.P.C. de Bazel) behoren tot de antieke tijd. De schetsen en tekeningen die nu worden gemaakt horen meer thuis in de categorie krabbels en eerste impressies. Sommige schetsen in de vitrinetafels zouden moeiteloos overleven als zelfstandige kunstwerken. Dat geldt voor de aquarellen van Liesbeth van der Pol en Marlies Rohmer. Autonome kunstwerken zijn ook de tekenbladen van Hans Ruijssenaars. Precieuze, fragiele tekeningen, fijn ingekleurd en volgekrabbeld met instructieve teksten. De charme van deze exposiie is dat die zelfbewuste architecten zich zonder het gelikte pantser van de digitaliteit, tonen zoals zij zijn. Kwetsbaar en vol twijfels.

Door de architect getekend, t/m 19 juni. Arcam, Prins Hendrikkade 600, A'dam. Inl 020-6204878.

POP

Handsome Family

Brett Sparks en zijn vrouw Rennie maakten een prettig gestoorde indruk toen ze optraden op Blue Highways, het jaarlijkse roots/americana festival in Utrecht. Ze schrijven liedjes waarin ruim plaats is voor moord en doodslag, en doen dat zonder de mythische rimram die countrymuziek vaak aan dat onderwerp meegeeft. Edgar Allen Poe ontmoet Don DeLillo, op de prairie, unieke muziek van een uniek duo.

16 mei 16u Paradiso, Amsterdam res 020-6264521.

Ina van Zyl

EXPOSITIE

De Zuid-Afrikaanse kunstenaar Ina van Zyl staat bekend om haar schilderijen van details van lichaamsdelen, als voeten en borsten. In de werken voor Sagte Vleis verwijst de kunstenaar naar de plek waar ze vandaan komt: de Zuidwest-Kaap. Nu staat het sappige vlees van fruit centraal. Te zien zijn stillevens van appels, verpakt voor de Nederlandse markt, maar met het Zuid-Afrikaanse exportstickertje erop.

Sagte Vleis, schilderijen Ina van Zyl. T/m 4 juni Nederlandsche Bank, Westeinde 1. Do en vr 020-5243640.

THEATER

Het licht in de ogen Om te vieren dat Hans Croiset en Annet Nieuwenhuijzen vijftig jaar aan het toneel zijn, brengt Het Toneel Speelt de voorstelling Het licht in de ogen. De venijnige maar ook weemoedig stemmende tekst van Ger Thijs is op het lijf der acteurs geschreven. Uitgespeeld zit een bejaard toneelechtpaar op de bank. Stilte is het loon voor een glansrijke carrière. Monumenten van rollen hebben ze gebouwd, maar die standbeelden zijn van zand. 13-16 mei Nieuwe de la Mar, Marnixstraat 404. Inl 020-530 5302.

Goebaidoelina

MUZIEK

In de serie Tijdgenoten dirigeert Reinbert de Leeuw het Schönberg Ensemble in een concert met muziek van Oliver Knussen (Songs without Voices), Pierre Boulez (cummings ist der Dichter), Ton de Leew (Three Shakespeare Songs), Olivier Messiaen (O sacrum convivium) en Sofia Goebaidoelina (Nu eeuwig sneeuw, ook vaak Jetzt imer Schnee genoemd).

Schönberg Ensemble 17 mei 20u15 Concertgebouw A'dam (voorproefconcert 18-19u) res 020-6718345; 18 mei 20u Blauwe Zaal Singel Antwerpen.