Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wielrennen

Sprintzege Petacchi, valpartij Cipollini

De Italiaanse wielrenner Alessandro Petacchi heeft gisteren zijn tweede sprintzege behaald in de 87ste editie van de Ronde van Italië. De kopman van de formatie Fassa Bortolo was in de vierde etappe van Porretta Terme naar Civitella val di Chiana duidelijk de snelste van het wielerpeloton. Achter de Italiaan, die al weer zijn achtste zege in een massasprint van de Giro behaalde, finishte de Australiër Robbie McEwen als tweede. De Italiaan Gilberto Simoni, eindwinnaar in de Giro van vorig jaar, bleef leider in het algemeen klassement.

De eindsprint in Toscane werd ontsierd door een valpartij als gevolg van de regen. De Italiaanse sprinter Mario Cipollini was het voornaamste slachtoffer. Door zijn glijpartij brak het peloton op ongeveer driehonderd meter van de eindstreep in tweeën. Cipollini, met 42 dagprijzen recordhouder in de Giro, hield een bebloede knie en pijnlijke gewrichten aan de duikeling over. De wereldkampioen van 2002 liet zich na afloop naar het ziekenhuis brengen voor nader onderzoek.

De 30-jarige Petacchi won zondag ook een massasprint in de Giro. Vorig jaar was hij zes keer de snelste en stak hij zijn voorbeeld Cipollini voor het eerst naar de kroon. De komende dagen kan Petacchi zijn totaal aan dagprijzen uitbreiden; er staat nog een handvol vlakke etappes op het programma.

Cipollini kwam gisteren ten val op een manier die een sprinter in vorm niet zou overkomen. Hij toucheerde in de laatste meters met het voorwiel van zijn fiets het achterwiel van een ploegmaat en ging met een snelheid van zestig kilometer per uur onderuit. De sprintende meute moest uitwijken en slechts een klein groepje kon ongehinderd doorrijden naar de eindstreep.

Petacchi won de sprint met overmacht. Hij was eerder op de dag ook betrokken bij een valpartij. Hij hield een pijnlijk stuitje en een paar snijwonden aan de schuiver over. Na afloop kreeg hij tien hechtingen in een beenwond en vier in zijn elleboog. ,,Veel renners namen te veel risico vandaag. Ik mag nog van geluk spreken'', zei de ritwinnaar die de hoop uitsprak dat zijn rivaal Cipollini niet uitvalt. ,,De Giro is een stuk minder leuk als Mario niet meer meedoet, want dat zou het einde van ons gevecht betekenen'', aldus Petacchi gisteren na zijn overwinning.