Speciale officier voor stroomroof hennepteelt

De grote Nederlandse energiebedrijven willen dat er een aparte officier van justitie komt voor hennepkwekerijen die illegaal stroom aftappen. De ondernemingen Nuon, Essent, Delta en Eneco vinden dat er nu bij justitie en politie te weinig aandacht is voor het probleem.

Het illegaal aftappen van elektriciteit kost de energiebedrijven, volgens een voorzichtige schatting, jaarlijks zeker 200 miljoen euro. De teelt van hennep vreet stroom omdat er zeer sterke lampen nodig zijn om de cannabisplantjes voldoende goed te laten groeien. Daar komt bij dat de diefstal vaak gevaar oplevert voor omwonenden.

Er worden volgens een woordvoerster van Nuon al veel illegale hennepkwekerijen ontmanteld. Maar het gaat waarschijnlijk om het topje van de ijsberg. De energiebedrijven hebben daarom begin dit jaar een `platform' opgericht, dat het probleem van de illegale kwekerijen onder de aandacht van alle betrokkenen moet brengen.

De stroomleveranciers praten bijvoorbeeld met woningcorporaties over mogelijke samenwerking. Ook zullen ze justitie en politie aanspreken op hun rol bij de aanpak van stroomdiefstal. Het platform zal bovendien de publiciteit opzoeken om consumenten te bereiken.

De energieconcerns proberen altijd de schade te verhalen op de stroomdieven. De schuldige wordt afgesloten van het elektriciteitsnet totdat hij de rekening betaalt. Deze aanpak werkt niet altijd, omdat sommige dieven niet op het adres wonen waar ze de stroom aftapten.