Sluiting van FOAM nabij

Fotografiemuseum Amsterdam FOAM dreigt al twee jaar na de oprichting in 2002 te worden opgeheven. FOAM is een van de culturele instellingen, die volgens de Amsterdamse kunstraad geen subsidie meer moeten krijgen voor de periode 2005-2008.

De gemeente Amsterdam stelde in 2001 een bedrag van 1,3 miljoen gulden (bijna 600.000 euro) beschikbaar voor de verbouwing van de locatie voor het museum en gaf verder een jaarlijkse bijdrage geven van 800.000 gulden voor exploitatie. ,,Ik ben enorm verbaasd over wat de Kunstraad adviseert. Begin 2002 hebben we duidelijk aangegeven wat we zouden gaan doen in de komende jaren en hoeveel bezoekers we verwachtten. Dat aantal hebben we zelfs nog overschreden,'' zegt directeur M. Krijnen.

De Kunstraad was in 2001 al tegen de steun voor FOAM van het gemeentebestuur, waarin Saskia Bruines wethouder voor Cultuur was. De gemeente legde dit advies echter naast zich neer. Nu adviseert de Kunstraad opnieuw om FOAM niet te steunen. FOAM speelt volgens de raad geen `toonaangevende rol in de ontwikkelingen op landelijk niveau' waardoor de positie van Amsterdam op het gebied van fotografie `niet wordt waargemaakt'.

Krijnen is het daarmee niet eens: ,,FOAM heeft tentoonstellingen naar Nederland gehaald die anders aan Nederland voorbij waren gegaan,'' zegt Krijnen. Bruines, tegenwoordig raadslid (D66), zegt: ,,Mijn hart ligt bij FOAM. Als het zou sluiten zou dat een groot verlies zijn.''

    • Lotte de Wit