`Serieuze resolutie voor Irak'

Frankrijk en Rusland hebben gewaarschuwd dat een nieuwe resolutie van de Verenigde Naties over de politieke toekomst van Irak en de beëindiging van de Amerikaanse bezetting van serieus gewicht moet zijn. Zij willen dat de Irakezen echte controle krijgen over hun politieke toekomst.

De Franse VN-ambassadeur De la Sablière heeft tegen de Financial Times gezegd dat de soevereiniteitsoverdracht op 30 juni ,,echt en zichtbaar'' moet zijn. ,,We zijn niet in de stemming om een resolutie te steunen, die we niet goed vinden. We denken dat er rekening moet worden gehouden met de geloofwaardigheid van de Verenigde Naties'', zei hij. De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Troebnikov heeft gezegd dat Rusland alleen een resolutie zal steunen, die ,,honderd procent'' rekening houdt met ,,de belangen van de Irakezen''.

Gisteren hield de VN-Veiligheidsraad een tweede informeel beraad over de resolutie die de Amerikanen en Britten proberen tot stand te brengen. De nieuwe resolutie zou de Iraakse interimregering moeten steunen, die op 30 juni aantreedt. Op dit moment probeert VN-gezant Brahimi die interimregering te formeren.

Volgens de berichten tot nu toe zou de interimregering weinig bevoegdheden krijgen. Een omstreden punt is dat die regering geen zeggenschap krijgt over veiligheidszaken, die in handen zouden blijven van de VS-troepen. Rusland heeft voorgesteld twee VN-resoluties voor de machtsoverdracht aan te nemen. De eerste is om de door Brahimi voorgestelde interim-regering te steunen. Die regering zou dan moeten worden geraadpleegd over een tweede resolutie, die zich moet uitspreken over de veiligheidszaken, de economie en de VN-rol na de machtsoverdracht.