Russen weg van grens Afghanistan

Rusland trekt zijn troepenmacht uit Tadzjikistan terug. Die aftocht zal gevolgen hebben voor de drugssmokkel vanuit Afghanistan: de 20.000 Russische soldaten in Tadzjikistan bewaken de grens met Afghanistan om de smokkel van drugs te verhinderen.

Vjatsjeslav Troebnikov, onderminister van Buitenlandse Zaken van Rusland, maakte gisteren in een vraaggesprek met de krant Nezavisimaja Gazeta melding van de Russische aftocht. Hij erkende dat de Russen ,,een poreuze grens'' achterlaten, ,,en poreus betekent: drugs''. Maar, zei hij, Rusland heeft geen keus. De terugtrekking is naar zijn zeggen het gevolg van een verzoek van Tadzjikistan – hetgeen overigens in Tadzjikistan door president Rachmonov is tegengesproken.

Troebnikov zei niet op welke termijn de terugtrekking zal zijn voltooid. Hij zei dat ,,we nu een veiligheidszone moeten scheppen'' om de drugs uit Afghanistan tegen te houden. Die zone zou moeten worden ingesteld langs de grens tussen Rusland en Kazachstan. Die is evenwel ruim 6800 kilometer lang en nog veel moeilijker te bewaken dan de `slechts' 1200 kilometer lange grens tussen Tadzjikistan en Afghanistan. De afstand tussen controleposten op de grens tussen Rusland en Kazachstan is soms wel vierhonderd kilometer. Chinese dumpgoederen worden op grote schaal via Kazachstan naar Rusland gesmokkeld.

De Russische grensbewakers patrouilleren sinds 1993 vooral met het oog op de drugssmokkel langs de Tadzjieks-Afghaanse grens. Een groot deel van de Afghaanse opium wordt in de vorm van heroïne via Tadzjikistan, Kazachstan en Rusland naar het Westen gesmokkeld. De opiumoogst van dit jaar in Afghanistan wordt door experts geschat op 5400 ton.

Troebnikov zei dat ,,de Amerikanen niet gelukkig zijn'' met de Russische aftocht uit Tadzjikistan. ,,Ze weten dat de drugssmokkel zich alleen maar zal uitbreiden.''