OM wil Willem Endstra vervolgen

Het openbaar ministerie in Amsterdam wil de Amsterdamse vastgoedhandelaar Willem Endstra vervolgen voor valsheid in geschrifte en heling bij vastgoedtransacties. Endstra heeft bezwaar aangetekend tegen het besluit.

De Amsterdamse rechtbank doet waarschijnlijk vandaag uitspraak of het openbaar ministerie tot vervolging over mag gaan.

Tegen Endstra heeft vanaf 1999 een gerechtelijk vooronderzoek gelopen met de codenaam Buizerd. Vorig jaar is dat onderzoek gesloten.

Endstra's advocaat, Jurjen Pen: ,,Dan moet het OM beslissen of het doorgaat of niet. Doen ze niks, dan verstrijkt de termijn en kan er niet meer worden vervolgd. Maar een kennisgeving van verdere vervolging heeft een voorlopig karakter. Ze kunnen nog steeds beslissen er mee te stoppen.''

Volgens Pen gaat het om twee series gescheiden zaken. Eén heeft indirect betrekking op transacties begin jaren negentig rond cacaoloodsen in Amsterdam. Daarbij verdenkt het OM de vastgoedhandelaar van heling. Bij de andere zaken verdenkt het OM hem van valsheid in geschrifte. Deze zaken hebben betrekking op vastgoedtransacties, de zogeheten Bouwfondszaak.

Toen ABN Amro in 1999 Bouwfonds overnam stelde de bank als voorwaarde dat Bouwfonds het onverkoopbaar gebleken deel van zijn onroerend goed zo snel mogelijk van de hand zou doen, zegt Pen.

Uiteindelijk is Bouwfonds met Minthouse Real Estate in zee gegaan, een BV waarvan Endstra medeaandeelhouder was. Minthouse verkocht het onroerend goed door, onder meer het zalencomplex Hulsbeek in Oldenzaal.

Pen noemt de contructie rond de diverse transacties ,,ingewikkeld'' en ,,rommelig''. ,,Maar volgens de tuchtkamer van de notarissen, die dit heeft onderzocht, is er niks aan de hand.''

De naam van Willem Endstra wordt ook genoemd in verband met de verkoop van het monumentale Kurhaus in Scheveningen. Het badhotel met winkels is sinds half februari in handen van de Gevers Deynootplein Monumenten BV, aanvankelijk gevestigd in Eindhoven, maar in dezelfde maand verhuisd naar Amsterdam. Deze vennootschap is weer eigendom van de op Curaçao gevestigde investeringsmaatschappij Wefora Investments NV.

De nieuwe bestuurders van het Kurhaus zitten echter in Zwitserland bij de in Zug gevestigde Wefora Management. Naar verluidt is Willem Endstra de man die hier in werkelijkheid aan de touwtjes trekt.

ING Real Estate dat het Kurhaus verkocht wil geen commentaar geven. Het onderzoekt alsnog wie de koper van het Kurhaus is.