OM NAAR UIT TE KIJKEN

FILM

Troy

De film Troy van de Duitse regisseur Wolfgang Petersen is de eerste van een reeks historische kostuumfilms die dit jaar in de bioscopen te zien zal zijn. Later in het jaar worden onder meer King Arthur van Antoine Fuqua, Floris van Jean van de Velde en Alexander van Oliver Stone en wie weet van Baz Luhrmann verwacht - beide regisseurs wagen zich aan een verfilming van het leven van Alexander de Grote.

Troy heeft de Trojaanse oorlog tot onderwerp, waarvan een deel beschreven wordt in de Ilias. Het is een spektakel zoals de togafilms uit de jaren vijftig dat ook waren, al zijn de special effects nu beter. Brad Pitt is niet alleen de grootste held, Achilles, maar ook de pin-up van deze oorlog.

Troy. Regie: Wolfgang Petersen. Met: Brad Pitt, Eric Bana, Orlando Bloom, Brian Cox, Sean Bean, Brendan Gleeson, Diana Kruger, Peter O'Toole.

In 130 bioscopen.

BEELDENDE KUNST

Stedelijk Museum CS

Zaterdag opent in het TPG-gebouw naast Amsterdam CS het tijdelijk filiaal van het Stedelijk Museum. Zesduizend vierkante meter heeft het museum op de 2de en 3de verdieping tot zijn beschikking. Tijdens de verbouwing van het hoofdgebouw, is op deze locatie een deel van de collectie te zien. Ook worden tijdelijke presentaties gehouden: de exposities heten Kramer vs. Rietveld, over meubelvormgeving, en 20/20 vision, met werk van acht hedendaagse kunstenaars.

Stedelijk Museum CS, Oosterdokskade 3-5, Amsterdam. Dag 10-18u, do 10-21u. Inl www.stedelijk.nl

MUZIEK

Matthias Goerne

De gevierde Duitse bariton Matthias Goerne zingt de liederencyclus Winterreise van Schubert, begeleid door de pianist Alexander Schmalcz. De 24 liederen op gedichten van Wilhelm Müller verbeelden een eenzame zwerftocht die in het tot ijs verstarde lied Der Leiermann eindigt met de dood.

Goerne: 18 mei 20u15 Muziekcentrum Vredenburg Utrecht res 030-2314544.

THEATER

Proust 3

In Proust 3: De kant van Charlus, het 3de deel in de toneelreeks die het Ro Theater maakt naar Marcel Prousts romancyclus Op zoek naar de verloren tijd, zien we hoe hoofdpersoon Marcel zijn weg vindt in de Parijse salons, via de charismatische militair Robert de Saint Loup en de homoseksuele aristocraat Baron de Charlus, terwijl regisseur Guy Cassiers nog meer registers opentrekt om het verval te tonen van het antisemitische, hypocriete Frankrijk aan de vooravond van de Grote Oorlog.

Première 15 mei Rotterdamse Schouwburg. Aldaar t/m 27 juni. Inl 010-4118110 of www.rotheater.nl

DANS

Entropy

De voorstelling Entropy van dansgroep Morphodidius gaat over het dagelijkse doolhof van keuzes en toeval waarin wij ons verliezen.

Dit nieuwe danscollectief van Benjamin Petitjean, Isabel Ariel, Nicolas Delamotte Legrand en Marcel Wierckx biedt beeldend danstheater waarin de sterke danskarakters baden in een decor van geluidscollages en video.

13-14 mei Den Haag, Korzo. 28-30 mei Amsterdam, Melkweg. Inl 070-3637540 of www.morphodidius.nl.

LITERATUUR

VSB Poëzieprijs

Mustafa Stitou is de winnaar van de VSB Poëzieprijs 2004, die morgen officieel aan hem wordt uitgereikt voor zijn bundel Varkensroze ansichten. Stitou krijgt zijn 25 duizend euro op een feestelijke avond waarop drie andere genomineerden, Wouter Godijn, René Huigen en Henk van der Waal, aanwezig zullen zijn.

Uitreiking VSB-prijs. Vr 14 mei 20u15. Amsterdam, De Rode Hoed. Res. 020-5385606. Inl www.vsbpoëzieprijs.nl