Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Oerol opent met Decor Sonore

Het Oerol Festival opent vrijdag 11 juni met een voorstelling van de Franse theatergroep Décor Sonore. Dat heeft de festivalorganisatie woensdag bekendgemaakt. Voor de openingsvoorstelling is een sleepboot omgebouwd tot het grootste drijvende muziekinstrument ter wereld. Een ander hoogtepunt is volgens de organisatie het bezoek van de Franse theatergroep Royal de Luxe. Staatssecretaris Van der Laan (Cultuur) opent het festival. Volgens artistiek leider J. Mulder is Van der Laan enthousiast over Oerol. ,,We zien haar komst evenals het advies van de Raad van Cultuur als grote blijk van waardering'', zei Mulder. De raad heeft een verhoging van de structurele subsidie voorgesteld. Desondanks kan Oerol naar eigen zeggen het niveau van 2003 niet halen. Door het afhaken van sponsors en tegenvallende subsidies is 300.000 euro minder te besteden. Men doet daarom een beroep op de reservekas. Oerol, dat als thema Niemandsland heeft, duurt tot en met 20 juni.