Nieuwe ING-topman Tilmant verdeelt concern in zes divisies

Bank en verzekeraar ING gaat zijn structuur vereenvoudigen. Het bedrijf snijdt twee bestuurslagen weg, en organiseert zijn activiteiten rond zes divisies.

Dat heeft ING vanmorgen bekend gemaakt. Met deze ingreep wil de financiële instelling de transparantie van het concern verbeteren. Het is de eerste stap van de nieuwe topman, de Belg Michel Tilmant, ruim twee weken na zijn officiële aanstelling als bestuursvoorzitter.

De opvolger van Ewald Kist wil met zijn ingreep de lijnen tussen de raad van bestuur en de verschillende divisies korter maken, waardoor er sneller beslissingen kunnen worden genomen.

De zes onderdelen zijn: ING Direct (spaarrekeningen), verzekeringen Amerika, verzekeringen Europa, verzekeringen Azië-Pacific, wholesale bankieren (grote zakelijke klanten) en consumentenbankieren. Twee van deze divisies komen daarbij in handen van één bestuurder, Fred Hubbell. De Amerikaan wordt verantwoordelijk voor de verzekeringsactiviteiten in Europa en de Verenigde Staten.

Het concern maakte vanmorgen ook de resultaten bekend over het eerste kwartaal van dit jaar. De nettowinst het bedrijf kwam uit op 1,2 miljard euro, een aanzienlijk verbetering ten opzichte van vorig jaar. Toen realiseerde de bank en verzekeraar over de eerste drie maanden een resultaat van 167 miljoen euro, mede als gevolg van verliezen op de aandelenportefeuille. Op de beurs reageerden beleggers positief op de resultaten. Het aandeel leefde op met 5 procent in de ochtend.

Tilmant onthield zich vanmorgen, bij zijn eerste openbare optreden als bestuursvoorzitter, niettemin van het uitspreken van een winstverwachting voor 2004. Hij wees daarbij onder meer op de ontwikkelingen op de aandelenmarkten, die voor dit jaar ,,nog altijd onzeker'' zijn

De totale operationele baten stegen met 3,8 procent tot bijna 17,3 miljard euro. De stijging was vooral te danken aan het bankbedrijf – met name ING Direct en de effectenhandel – waar de operationele baten met 13 procent toenamen.