Nederland naar finale Songfestival

De Nederlandse inzending is toegelaten tot de finale van het Eurovisie Songfestival, zaterdagavond in Istanbul. Het liedje Without you, gezongen door het duo Re-union, haalde gisteravond in de halve finale genoeg stemmen van Europese tv-kijkers om aan de eindstrijd mee te doen. Andere bekende Songfestival-landen als Israël, Denemarken, Zwitserland en Portugal zijn afgevallen.

Nederland, één van de zeven landen die in 1956 met het Eurovisie Songfestival begonnen, moest zich via deze nieuwe voorronde kwalificeren omdat er dit jaar 36 landen wilden meedoen. In de internationale finale is echter slechts ruimte voor 24 liedjes, omdat anders de uitzending te lang gaat duren.

Vier landen (Groot Brittanië, Spanje, Duitsland en Frankrijk) werden automatisch geplaatst omdat zij het meest aan de organisatie meebetalen. Tien andere kregen vorig jaar genoeg punten om bij voorbaat van een finaleplaats verzekerd te zijn. De Nederlandse inzending, One more night van Esther Hart, belandde toen onder de streep.

Without you, dat veel te danken heeft aan de vaak herhaalde falsetto-uithaal in het refreintje, werd geschreven door Angeline en Ed van Otterdijk. Met hun rustige presentatie – gezeten op barkrukken – vormden Paul de Corte en Fabrizio Pennisi, die samen het gelegenheidsduo Re-union vormen, een opvallend contrast temidden van veel gedateerde disco en allerlei etnisch effectbejag. Samen met Cyprus, Malta, Albanië, Griekenland en een groot aantal Balkan-landen wisten ze zich te plaatsen. Hoe veel stemmen er op de verschillende nummers werden uitgebracht, is niet bekendgemaakt – om de stemming van zaterdag niet te beïnvloeden. In plaats van een scorebord waren er tien rode enveloppen, waaruit het over-acterende Turkse presentatieduo telkens de naam van één land haalde.

De semi-finale trok gisteravond in Nederland ruim 1,6 miljoen kijkers, bijna een half miljoen minder dan de nationale finale, eind februari.

    • Henk van Gelder