`Misbruik Irak erger dan gedacht'

De mishandeling van Iraakse gevangenen door Amerikaanse militairen ging verder dan de foto's aangeven die zijn gepubliceerd, aldus Amerikaanse Congresleden na het zien van nieuwe beelden.

Minister van Defensie Rumsfeld verdedigde gisteren in het Congres verhoortechnieken als slaaponthouding en het plaatsen van gevangenen in uitputtende posities. Rumsfeld zelf arriveerde vanochtend onverwachts in Bagdad.

Congresleden zeiden gisteren dat de nieuwe beelden, foto's en video's, gedwongen seks en andere wreedheden toonden. Sommigen zeiden te vrezen dat publicatie van deze beelden de internationale woede over dit schandaal nog zal vergroten en Amerikanen in Irak in nog groter gevaar zal brengen. Terroristen in Irak wettigden de onthoofding van een Amerikaan op een dinsdag gepubliceerde video onder verwijzing naar de vernedering van Iraakse gevangenen door Amerikaanse militairen.

,,Ik heb wrede, sadistische foltering gezien'', zei afgevaardigde Jane Harman. Zij noemde foto's van mannelijke gevangenen die masturberen. Anderen zeiden beelden te hebben gezien van lijken, van honden die grauwen naar wegduikende gevangenen en van vrouwen die hun borsten moeten ontbloten en seksuele daden verrichten, waaronder gedwongen homoseksuele seks. Veel van de foto's zouden overigens dezelfde kleine groep militairen betreffen die een rol speelden op de eerder gepubliceerde foto's.

Kort voor de Congresleden de foto's te zien kregen, verdedigde minister Rumsfeld in een Senaatscommissie de officiële verhoortechnieken. Hij zei dat juristen van zijn ministerie technieken als slaaponthouding hadden goedgekeurd als ,,consistent met de Geneefse Conventie'', een reeks internationale akkoorden die onder andere de behandeling van krijgsgevangenen betreffen en en volgens welke krijgsgevangenen te allen tijde humaan moeten worden behandeld. Senator Richard Durbin zei gisteren dat sommige van de goedgekeurde technieken ,,veel verder gaan'' dan wat de conventies toestaan.

The New York Times meldde gisteren dat de Centrale Inlichtingendienst, de CIA, `dwingende verhoormethoden' heeft gebruikt tegen een selecte groep vermeende (hoge) leiders van het terreurnetwerk Al-Qaeda (voorzover bekend niet binnen Irak) die bezorgdheid hebben gewekt binnen de organisatie over misstanden. Zo zou een methode die bekend staat als `waterboarding' worden toegepast, waarbij een gevangene wordt vastgebonden, onder water geduwd en de indruk wordt gegeven dat hij kan verdrinken. Dergelijke technieken, aldus zegslieden van de krant, zijn toegestaan onder geheime regels voor het verhoor van Al-Qaedagevangenen die zijn goedgekeurd door het ministerie van Justitie en de CIA. Verdedigers van dergelijke methoden zeggen dat ze nodig zijn in de strijd tegen een schimmige vijand. Anderen vrezen dat ze ter verantwoording kunnen worden geroepen als er een andere president komt of de stemming in het land verandert.