Miramax koopt documentaire 9-11 terug van Disney

De directeuren Bob and Harvey Weinstein van Miramax Films willen Michael Moore's film Fahrenheit 9-11 terugkopen van Disney en zelf in de Verenigde Staten in omloop brengen. Dat heeft Miramax bekend gemaakt. Disney weigerde de film, die kritiek uit op het beleid van de Amerikaanse president Bush, te verspreiden. Miramax, een dochteronderneming van Disney, zal een derde partij zoeken voor de bioscoopdistributie. Topman Michael Eisner van Disney zei vorige week dat zijn bedrijf geen film wil verspreiden die stelling neemt in een nog lopend politiek debat. De bezoekers van de pretparken van Disney zouden dat niet waarderen. Ook klaagde hij dat het niet alleen om de vrijheid van meningsuiting van regisseur Moore ging. Het bedrijf Disney heeft volgens hem ook het recht om ergens nee tegen te zeggen. In een telefoongesprek met financiële analisten bevestigde Eisner de verkoop aan Miramax. Michael Moore's Fahrenheit 9-11 gaat in première op het festival van Cannes, waar de film meestrijdt om een Gouden Palm.