Kameroen wijt straf FIFA aan rivaliteit

Deelname aan het WK voetbal in 2006 wordt een lastige opgave voor Kameroen. De FIFA heeft gisteren het beroep van Kameroen tegen de puntenaftrek in de WK-kwalificatie afgewezen. De wereldvoetbalbond bracht de `Ontembare Leeuwen' zes punten in mindering in de kwalificatiereeks wegens het dragen van bodysuits (tenues uit één stuk) tijdens het toernooi om de Afrika Cup eerder dit jaar.

Commentatoren in Kameroen zien de sanctie als uitvloeisel van de rivaliteit tussen FIFA-voorzitter Sepp Blatter en de Kameroenees Issa Hayatou, voorzitter van de Afrikaanse voetbalbond CAF en in 2002 ook in de race voor het FIFA-voorzitterschap. Dat meldt het Franse persbureau AFP. Blatter was tegenstander van de voetbalpakken bij de Afrika Cup. Ironisch genoeg verklaarde hij eerder dat vrouwen moesten overwegen in strakkere broekjes en nauwsluitender shirts te spelen.

In Kameroen wordt de onbuigzaamheid van de FIFA ook geweten aan de strijd tussen de eigen kledingsponsor (Puma) en die van de FIFA: Adidas. Puma had het elftal van Kameroen voor de Afrika Cup van 2002 voorzien van mouwloze shirts, die de FIFA later verbood. Puma deed de sanctie in april af als onterecht, omdat Kameroen met de bodysuits heeft gehandeld in de geest van de FIFA-slogan `for the good of the game'. De fabrikant wees er op dat bodysuits het trekken aan shirtjes bemoeilijken en dat doelpuntenmakers hun shirt niet meer kunnen uittrekken, uitgerekend acties die de FIFA wil uitbannen.

Met toestemming van de Afrikaanse bond speelde Kameroen in de poule in de bodysuits van sportkledingfabrikant Puma. Volgens het FIFA-reglement zijn gescheiden broeken en shirts verplicht. Een dag voor het toernooi verbood de FIFA daarom het voetbalpak, maar de bond zwichtte voor het argument dat Kameroen in korte tijd geen nieuwe teneus kon regelen.

Afgesproken werd dat Kameroen alleen de groepsduels in de bodysuits zou spelen, maar het land speelde ook in de verloren kwartfinale tegen Nigeria in het gewraakte tenue. Volgens bronnen bij de FIFA houdt de wereldvoetbalbond vast aan de sanctie – de voetbalbond van Kameroen kreeg ook een boete van 200.000 Zwitserse francs – doordat het land zijn belofte had gebroken.