Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Kabeljauw dreigt te verdwijnen

Door overbevissing en oliewinning dreigt de kabeljauw binnen één (mensen)generatie uit te sterven. Volgens een rapport van het Wereldnatuurfonds (WNF) is vooral de situatie in de Barentsz Zee, het belangrijkste leefgebied van de kabeljauw, dramatisch. De hoeveelheid gevangen vis is teruggelopen van 3,1 miljoen ton in 1970 naar nog geen miljoen ton in 2000. In Noord-Amerika wordt 90 procent minder kabeljauw gevangen dan in de jaren tachtig, in Europa 75 procent minder. Als de trend doorgaat is de kabeljauw in 2020 verdwenen.