Italiaans voetbal in opspraak door omkoping

Opnieuw is het Italiaanse profvoetbal in opspraak geraakt. Net als in de jaren tachtig zouden wedstrijduitslagen van clubs uit de Serie A, B en C zijn verkocht aan de Napolitaanse versie van de maffia.De ex-doelman van Siena is de spil.

,,Chievo gelijkspel, Ascoli gelijk, Crotone een 1, Catanzaro een 2 en misschien Lumezzane gelijk.'' Aan het woord is niet Nederlands Toto-goeroe Frits van Turenhout, maar Generoso Rossi, de inmiddels ex-doelman van de Italiaanse Serie A-club Siena. Het is 16 april en Rossi geeft telefonisch de Toto-uitslagen door van wedstrijden die twee dagen later pas worden gespeeld.

Al zijn voorspellingen blijken achteraf te kloppen. Reden voor de antimaffia-divisie van de carabinieri in Napels die hem afluisterde, Rossi in staat van beschuldiging te stellen. Hij wordt beschouwd als een van de centrale figuren in een crimineel netwerk dat voetbaluitslagen in de Italiaanse Serie A, B en C heeft gemanipuleerd.

Opnieuw is het Italiaanse voetbal in opspraak. Nu eens niet wegens torenhoge schulden, valse bankgaranties, belastingontduiking, politieke bemoeienis met de eindstand van de competitie of problemen met de uitzendrechten. Maar opnieuw, net als in de jaren tachtig, wegens het `kopen' van wedstrijduitslagen. Bij twaalf voetbalclubs zijn dinsdag documenten in beslag genomen. Vijf spelers worden vervolgd, vele anderen staan op het verlanglijstje van justitie. Zij zouden banden onderhouden met de Napolitaanse maffia, de camorra, die geld verdiende door te wedden op wedstrijden waarvan de uitslag vooraf was gezekerd.

Justitie in Napels spreekt van een ,,organisatie die zonder twijfel de rangschikking in de serie A, B en C heeft beïnvloed''. In de serie C zouden in één weekeinde vooraf alle uitslagen hebben vastgestaan, zo moet blijken uit een afgeluisterd telefoongesprek, waarin een zekere Gigino zegt: ,,De hele C1 en C2. We kunnen plaatsen wat we willen, heb je het begrepen?'' De verwachting is dan ook dat het aantal betrokken spelers in het schandaal snel zal groeien. Justitie onderzoekt momenteel of de leiding van de voetbalclubs op de hoogte was van de verkoop van de wedstrijden.

De zaak begon te rollen na een tip van de Napolitaanse camorrabaas Luigi Giuliano die vast zit en als spijtoptant meewerkt met justitie. Hij vertelde zijn Napolitaanse ondervragers dat een oude camorrabaas, Giacomo Cavalcanti, die inmiddels op vrije voeten is, nog steeds actief is in de georganiseerde criminaliteit. Zo stuitte de politie op het netwerk. Via telefoontaps werd het bewijs gevonden.

Centraal in de affaire staan vooralsnog zeven wedstrijden, waarbij onder meer de clubs Chievo, Siena, Lecce en Reggina uit de Serie A zijn betrokken, maar ook acht clubs uit de Serie B en C. Als wordt aangetoond dat de verenigingen hebben meegewerkt aan het verkopen van uitslagen, riskeren ze degradatie, zoals dat in 1980 AC Milan en Lazio Roma om dezelfde reden is overkomen. De spelers die verantwoordelijk zijn voor de vervalste uitslagen kunnen meer dan drie jaar worden geschorst. Als blijkt dat ze hebben gewed, wat ze niet mogen, riskeren ze een schorsing van drie tot zes maanden.

De spelers lijken in de huidige affaire de pionnen. De meesten blijken afkomstig uit Napels, maar ze spelen overal in het land. Zij leggen onder leiding van Siena-doelman Rossi (ook Napolitaan) de contacten met de tegenstanders. Rossi noemde in één van de afgeluisterde gesprekken met een collega dat ze met hun gekonkel 40.000 euro konden verdienen. Wie bijvoorbeeld duizend euro op vier van de vijf door Rossi voorspelde wedstrijden zou hebben gezet, had daarmee 20.750 euro kunnen verdienen.

Zodra een uitslag was overeengekomen belde Rossi de Napolitaanse bankier Antonio di Dio (Anton van God). Deze man is al jaren de ,,vertrouwenspersoon'' van camorrabaas Cavalcanti en neemt diens zaken in de bovenwereld waar. Di Dio gaf aan Cavalcanti door welke wedstrijden waren veilig gesteld. Cavalcanti gebruikte deze kennis om zichzelf en zijn camorra-vrienden te verrijken via weddenschappen in officiële Toto's en via buitenlandse bookmakers.

In het geval van de wedstrijd Ascoli-Piacenza op 17 april en Chievo-Reggina een dag later werd er zo buitensporig veel op gelijkspel gegokt dat de Snai, een Toto-organisatie, het gokken op die wedstrijden vantevoren stillegde, wegens het vermoeden van onregelmatigheden.

Het schandaal heeft inmiddels tot felle reacties geleid. Voetbalclub Siena, die Rossi al eerder op non-actief had gezet, heeft ook twee andere betrokken spelers geschorst. De supporters van Siena zijn woest, omdat ze door het gesjoemel bijna waren gedegradeerd naar de Serie B. Mogelijkerwijs zal dit alsnog gebeuren, nu twee andere Serie A degradatiekandidaten, Modena en Empoli, in een brief aandringen op sancties in de vorm van degradatie voor Chievo en Siena.

Hoofdverdachte Rossi, de ex-doelman van Siena, doet intussen alsof zijn neus bloedt. ,,Geen enkele voetballer kan uitslagen vantevoren weten. Ik geloof in het voetbal en in de eerlijkheid van de mens'', zo zegt hij vandaag in een reactie op de aantijgingen in de krant La Repubblica.

Het hardnekkig ontkennen van Rossi en zijn collega's, en de terughoudendheid van voetbalbestuurders drijft de Napolitaanse justitie inmiddels tot lichte wanhoop. Toch gewend aan het ompraten van verdachten die zich houden aan de omerta, de maffia-erecode in alle gevallen te zwijgen, lukt het de onderzoekers niet in gesprek te komen met de voetbalwereld. Gisteren riepen de twee met de zaak belaste onderzoeksrechters de voetballers zelfs publiekelijk op het collectieve zwijgen te doorbreken en mee te werken aan het onderzoek.

    • Bas Mesters