In `vacuüm' Gaza weer vele doden

De Israëlische luchtmacht heeft vandaag in de vluchtelingenkampen bij Rafah in de Gazastrook tien gewapende Palestijnen gedood, die landmijnen wilden plaatsen in de grenszone met Egypte. Twaalf uur eerder kwam een grenspatrouille van vijf Israëlische militairen om het leven toen hun pantservoertuig werd bestookt door anti-tankraketten.

In totaal zijn de afgelopen twee dagen elf Israëlische soldaten en 21 Palestijnen gedood en honderden gewond bij gevechten in Gaza-stad en Rafah. Anonieme officieren beklagen zich in dagbladen vandaag over ,,het totale gebrek aan een duidelijk plan'' en ,,het destructieve vacuüm'' waarin het leger in Gaza moet opereren. In grote kranten zeggen officieren, die alleen als hooggeplaatst worden aangeduid, dat het buitengewoon bitter is ,,om soldaten te zien sneuvelen, terwijl de minister-president en de minister van Defensie ook vinden dat wij daar weg moeten. Wat is het doel? Wat is de agenda?'' De vader van een van de gisteren gedode soldaten, de acteur Shlomo Vishinski, gaf vandaag Likud de schuld van de dood van zijn zoon.

Het Israëlische leger heeft in twee dagen met elf gedode soldaten de zwaarste verliezen sinds de slag om Jenin in 2002 moeten incasseren. Volgens de Israëlische vice-premier Olmert (Likud) zal Sharon beslist met een nieuw plan komen om de 21 joodse nederzettingen in de Gazastrook te ontruimen en ,,tegelijkertijd met alle middelen de oorlog tegen terroristen voort te zetten''. Op het hoofdkwartier van het leger in Tel Aviv wordt nagedacht over een plan om de grenszone tussen de Gazastrook en Egypte te verbreden. Dan zou de bevolking daar verplaatst moeten worden. In Rafah zijn de afgelopen jaren al honderden huizen afgebroken, omdat volgens het leger vanuit de huizen werd geschoten en smokkeltunnels naar Egypte werden gegraven.

Hamas en Islamitische Jihad verklaarden vannacht tijdens een persconferentie ,,zeer tevreden te zijn over de wijze waarop de moorden op sjeik Ahmed Yassin en dr Abdel-Aziz Rantisi zijn gewroken''. Na de tweede aanslag op een Israëlisch militair doel waren de moslim-extremistische organisaties bereid de stoffelijke resten van de dinsdag in Gaza omgekomen soldaten terug te geven. Dat gebeurde na bemiddeling van Egyptische diplomaten en Israëlische dreigementen de gebouwen van de Palestijnse Autoriteit te vernietigen. Na ontvangst van de lichaamsdelen trok het leger zich vanochtend terug uit Zeitoun, een wijk van Gaza. Tijdens de twee dagen durende gevechten waren in grote delen van Gaza water en elektriciteit afgesloten.