`Ik ben verantwoordelijk'

Je speelt het spelletje van Rumsfeld goed na, beste Kamp. Stel, je bent minister van Oorlog en er gebeurt in het openbaar iets rottigs, roep meteen dat je verantwoordelijk bent. Het lijkt op een dappere vlucht voorwaarts en het betekent niks. Jij, Kamp, bent net zo verantwoordelijk voor de eerste Nederlandse dooie als Adam voor de neus van Cleopatra. Maar je hebt laten zien dat je pal staat.

Jij kunt met je verantwoordelijkheid voor andermans dood, zo te zien, best leven. Zo hoort het ook voor een minister van Oorlog.

Soldaten creperen nu eenmaal, ook zonder dat het thuisfront honger lijdt of op gas en licht hoeft te bezuinigen.

Wat had je verwacht van het sturen van een leger naar een land waar je niets had te zoeken? Dat het in dat land rozen zou gaan regenen? Dat de vrede, geconfronteerd met pantservoertuig en arrogantie, spontaan zou losbarsten? Heb je ons Hollandse regiment, Kamp, wel voldoende soeppakketten, schoolkrijtjes en rozenkransen meegegeven om de bevolking te paaien en te stichten?

Het leger zou beschaving, cultuur, democratie en rechtvaardigheid gaan verspreiden, daar onder de wilden van Bagdad. Typisch iets voor een leger. De eeuwen door deden alle legers van de wereld niets anders dan beschaving, cultuur, democratie en rechtvaardigheid verspreiden. Daarom kunnen we ons beroemen op een beschaving van staal en bloed, een cultuur van sadisme en leedvermaak, een versleten democratie en een rechtvaardigheid die voor de een rechtvaardiger is dan voor de ander.

De martelfoto's van Abu Ghraib waren niet schokkend omdat er gemarteld werd. Martelen is onlosmakelijk verbonden met onze cultuur. Nog maar kort geleden verlekkerden onze christenen zich massaal aan een film waarin hun profeet beurs werd geslagen.

De gevangenisfoto's schokten omdat men zich realiseerde dat men door de politici weer eens bij de neus was genomen. Men had zich weer eens een oor laten aannaaien door geloof te hechten aan praatjes over beschavingsmissies en over het leger als humanitaire machine.

Toen Bush het over `onze beschaving' had zal niemand hebben geloofd dat hij Emily Dickinson, Walt Whitman en Mark Twain voor de Irakezen wilde verklaren. Ook Rumsfeld lijkt me geen man van boeken, op Machiavelli na misschien, in een goedkope pocketuitgave. Kamp, lees jij wel eens wat?

Maar dat jullie meteen onze complete beschaving, met Middeleeuwen en Jakobijnen en hakenkruis en al, naar Bagdad hebben overgeplaatst, daar kijken sommigen toch van op. De video van de gevangen Saddam had al een waarschuwing kunnen zijn.

Dat ze Saddam aan een tandheelkundig onderzoek onderwierpen kan ik begrijpen. Alle hoop was erop gevestigd dat hij zijn massavernietigingswapens had verborgen in een holle kies. Maar waarom moest hij in godsnaam in die positie worden gefilmd en waarom moest juist die film worden uitgezonden? Een bravoure-opname was het, door hangjongeren en hun groepsleiders die zich stierlijk verveelden. Westerse cultuur in pretparktijd.

Kamp, ga weg daar.

    • Gerrit Komrij