Hoge straf voor meisjes na drugssmokkel

Een rechtbank in de Turkse stad Izmir heeft gisteren twee meisjes uit Rotterdam veroordeeld tot zes jaar en drie maanden cel wegens betrokkenheid bij heroïnesmokkel en deelname aan een criminele organisatie. De meisjes (Linda F. en Anna-Maria S.) werden vorig jaar juni in de badplaats Antalya gearresteerd nadat de politie heroïne – verpakt in spijkerbroeken – in hun hotelkamer had gevonden. Drie Turkse mannen (van wie er twee in Nederland woonden) kregen dezelfde straf.

Het vonnis van de rechter kwam voor velen gisteren als een verrassing. De twee mannen verklaarden voor de rechtbank dat zij de heroïnesmokkel hadden opgezet en dat de meisjes van niets wisten. Ook de advocaat van de twee vrouwen, Marangoz, onderstreepte gisteren hun onschuld. Hadden zij geweten dat er heroïne in hun hotelkamer lag, aldus de strafpleiter, dan zouden zij de deur niet hebben opengedaan toen de politie aanklopte. Maar de rechtbank was niet ontvankelijk voor dat pleidooi.

De twee vrouwen hebben de mogelijkheid om in beroep te gaan, maar zonder risico is dat niet. In de Turkse wet staat voor betrokkenheid bij heroïnesmokkel en deelname aan een criminele organisatie een straf van zo'n twaalf jaar. In hoger beroep zou het hof in Ankara de vrouwen kunnen vrijlaten. Maar het rechtscollege zou ook kunnen concluderen dat het vonnis van gisteren te mild was. Daarbij komt dat de twee vrouwen volgens de Turkse wet bij goed gedrag geen zes maar `slechts' anderhalf jaar de cel in hoeven.

    • Bernard Bouwman