GALERIESELECTIE

John Riddy

Met de tentoonstelling Skies toont Galerie Paul Andriesse nieuw werk van de Engelse fotograaf John Riddy, die zich tot voor kort richtte op architecturale fotografie in zwart-wit maar onlangs overstapte op kleurenfotografie. Skies bestaat uit een serie kleine kleurenfoto's van bewogen grijs-blauwe hemels - beelden die doen denken aan de wolkenfoto's van Alfred Stieglitz. Riddy zoekt het midden tussen meteorologie en poëzie: feitelijk heeft hij slechts licht en verdamping vastgelegd. Toch nodigen zijn werken uit tot dagdromen.

Skies, foto's van John Riddy. 15 mei t/m 26 juni in Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam. Di t/m vr 11-18u, za 14-18u.

André Volten

Beeldhouwer André Volten (1925-2002) kan gezien worden als een Nederlandse exponent van de Amerikaanse minimal art. Hij experimenteerde vooral met herhalingen van identieke vormen, waarmee hij ritmische stapelingen of reeksen maakte. Veel van zijn beelden verrezen in de openbare ruimte. De tentoonstelling Een discussie in Galerie Tanya Rumpff eert zijn werk.

Een discussie, André Volten. T/m 30 mei in Galerie Tanya Rumpff, Spaarnwouderstraat 74, Haarlem. Wo t/m za 12-17u, zo 13-17u.

Julika Rudelius

In de herfst van 2003 was Julika Rudelius artist-in-residence in de Bijlmermeer. Dit verblijf vormde de basis voor haar nieuwe werk Your blood is as red as mine, een video waarin de kunstenaar verschillende mensen interviewt die in de Bijlmer leven. De gesprekken gaan over zaken als huidskleur, identiteit, cultuur, en de clichés en misvattingen die vaak ermee samenhangen. Rudelius verkent met haar werk de grenzen tussen feit en fictie. Enerzijds doet haar werk verslag van de werkelijkheid, anderzijds vraagt ze modellen, wanneer nodig, de werkelijkheid over te doen.

Your blood is as red as mine, video van Julika Rudelius. T/m 27 juni in Marres, Capucijnenstraat 98, Maastricht. Di t/m zo 13-18u.

Lucassen/Raveel

De Belg Roger Raveel (1921) en de Nederlander Reinier Lucassen (1939) worden beiden gerekend tot belangrijke representanten van de 'Nieuwe Figuratie', een benaming die in de jaren zestig voor het eerst werd gebruikt voor het werk van een groep schilders die een voorkeur voor populaire beeldtaal met elkaar deelden. Hoewel de twee geestverwante schilders al sinds het begin van de jaren zestig bevriend zijn, was nog nooit eerder een duo-expositie van hen te zien. Nu wel, in Galerie Wansink, waarvoor een selectie van werken uit de periode 1960-2004 gemaakt is.

Schilderijen en werken op papier van Lucassen en Roger Raveel. T/m 6 juni in Galerie Wansink, Neerstraat 76, Roermond. Do t/m za 13-17u, zo 14-17u.

Aanschouw De Kooning

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat Willem de Kooning geboren werd in Rotterdam. Daarom organiseert Galerie de Aanschouw/80b, gevestigd in een vitrine van een café en daarmee de kleinste galerie van Rotterdam, een expositie rondom de beroemde schilder. Aan 12 studenten van de Willem de Kooning Academie is gevraagd een interpretatie te maken van De Koonings schilderij Montauk II. De 12 kunstwerken zullen elk een week te zien zijn.

Aanschouw De Kooning. T/m 25 juni in Galerie de Aanschouw/80b, Witte de Withstraat 80b, R'dam. Inl www.aanschouw.nl

En verder

Installatie Daniel Roth t/m 22 mei Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, A'dam; nieuw werk Susan Philipsz t/m 22 mei Ellen de Bruijne Projects, Rozengracht 207A, A'dam; schilderijen Judith Krebbekx t/m 21 mei Galerie Van Wijngaarden Hakkens, Lijnbaansgracht 318, A'dam; schilderijen Jaap van den Ende t/m 22 mei Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, A'dam; installatie van Folkert de Jong t/m 6 juni Upstream Gallery, Kromme Waal 11, A'dam tekeningen Paul Klemann t/m 19 mei Galerie De Praktijk, Lauriergracht 96, A'dam; foto's Marike Schuurman t/m 3 juni Galerie Van Kranendonk, Westeinde 29, Den Haag; fotowerken Oliver Boberg t/m 22 mei Galerie Ron Mandos, Rodenrijselaan 24, R'dam; foto's Roxanne Lowit t/m 23 mei Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, R'dam; video's Predrag Pajdic t/m 6 juni Galerie Noname, Hoogstraat 32, R'dam.