FRANKRIJK

Zon

De zon is de onbetwistbare meester van ons bestaan. Hij regelt onze tijd, ons humeur, onze energieën, onze levens. Zijn signalementskaart resumeert zijn macht: 4,6 miljard jaar geleden geboren, bestemd om in 5 à 7 miljard jaren te verdwijnen, 333000 keer zo groot als onze planeet, brengt in 1 seconde meer energie voort dan de hele mensheid. De boeiende expositie Soleil, mythes et réalités bestaat uit 2 delen. Het eerste vertelt aan de hand van religieuze, sociale, wetenschappelijke en esthetische gezichtspunten over de relatie van de mens met de mythische ster. Het tweede roert astrofysische problemen aan. Je kunt de maquettes aanraken, naar een spektakel kijken en met licht spelen. Audiotour is ook in het Engels beschikbaar.

Soleil, mythes et réalités t/m 30 jan 2005 in de Cité des sciences et de l'industrie, dag beh ma 10-18u, Parc de la Villette, Parijs, metro Porte de la VillettE, Inl 0033-140058000 en www.cite-sciences.fr

Napoleon/zee

Op 2 december a.s. is het 200 jaar geleden dat Napoleon Bonaparte zichzelf tot keizer kroonde. Het Musée de la Marine opent de festiviteiten rondom de herdenking met een fascinerende expositie die een weinig bekend aspect van de napoleontische legende belicht: de banden tussen de zee en de keizer. Deze zijn talrijk: van de Egyptische expeditie t/m St.-Helena via Trafalgar en de terugtocht uit Elba: de keizer heeft het meest gevaren van de Franse vorsten. Maquettes, doeken, documenten, beelden, voorwerpen en spectaculaire reconstructies roepen dit vergeten hoofdstuk van de zeevaartgeschiedenis voor de geest.

Napoleon et la mer, un rêve d'empire t/m 23 aug in het Musée de la Marine, Palais de Chaillot, Parijs, dag beh di 10-18u, 0033-153656969 en www.musee-marine.fr Audiotours ook in het Engels.

En verder

Miro en Giuseppe Penone t/m resp 28 jun en 23 aug in het Centre Pompidou, Parijs, 0033-144781233 en www.centrepompidou.fr.