`EU-overschot niet voor nieuwkomers'

Minister Zalm (Financiën, VVD) vindt het onjuist dat de nieuwe lidstaten van de Europese Unie mee profiteren van het overschot van bijna 5,5 miljard euro op de Europese begroting van 2003. De tien nieuwe toetreders krijgen gezamenlijk 163 miljoen euro, terwijl zij niet hebben bijgedragen aan de begroting.

Dat heeft een woordvoerder van minister Zalm vanmorgen gezegd. De Eurocommissaris Schreyer (Begrotingszaken) kondigde gisteren aan dat het overschot aan de uitgavenkant van de Europese begroting onder alle nu 25 lidstaten zal worden verdeeld.

Zalm, die daarin naar verluidt gesteund wordt door zijn Deense collega, vindt dat landen die niet hebben bijgedragen aan de begroting ook geen aanspraak zouden moeten maken op eventuele overschotten.

Het is nog niet duidelijk of Nederland de zaak aan de orde zal stellen in Brussel. ,,Voor de Nederlandse schatkist zou het om een extra bedrag van acht miljoen euro gaan indien de nieuwe lidstaten niet zouden meeprofiteren en het is de vraag of je voor dat geld, een maand voordat je voorzitter wordt, een discussie moet gaan opstarten'', zegt een Haagse bron.

Nederland is vanaf 1 juli een half jaar voorzitter van de Unie. Overigens heeft de meevaller geen directe gevolgen voor de Nederlandse begroting, die met een tekort van bijna 3 procent ofwel 13,5 miljard euro kampt.

Bij de bezuinigingsronde van vorige maand had Zalm al rekening gehouden met een meevaller uit Brussel.

Nederland krijgt van de meevaller 4,6 procent, 254 miljoen euro. De tien nieuwe lidstaten krijgen gezamenlijk 2,9 procent. Voor bijvoorbeeld Polen zou dat neerkomen op een meevaller van 67 miljoen euro. Duitsland, dat het meest betaalt aan de Unie, houdt aan de meevaller zo'n 1,2 miljard euro over, Groot-Brittannië ruim 900 miljoen euro.

Euro-commissaris Schreyer zei gisteren tegen persbureau ANP dat zij het ,,gerechtvaardigd'' vindt om ook die nieuwe lidstaten te laten meedelen in de meevaller. ,,Zij moeten de komende jaren ook meer bijdragen aan de steunfondsen voor achtergebleven regio's. Bovendien zijn we sinds 1 mei met een unie van 25 landen en de afspraak is dat we meevallers onder alle leden verdelen in de vorm van een korting op de bijdrage voor het daarop volgende jaar'', aldus Schreyer in een toelichting op het besluit.

De nu geconstateerde meevaller betreft alleen de uitgaven van de Europese Unie. Zalm verwacht dat in juni, als de inkomsten van de Europese Unie over 2003 bekend zijn, juist een tegenvaller zal optreden, waardoor de totale meevaller voor Nederland op ongeveer 200 miljoen euro uit zal komen. De meevaller op de Europese begroting wordt volgens Schreyer veroorzaakt door onder meer lagere landbouwuitgaven en besparingen op uitgaven die de EU doet voor nieuw beleid.