En zo komt alles nog goed in Athene

Eindelijk goed nieuws uit Athene: voor aanvang van de Spelen zijn alle werkzaamheden gereed. Het stadiondak is op tijd klaar. En over de veiligheid hoeft niemand zich zorgen te maken.

Met een brede glimlach betrad Gianna Angelopoulos Daskalaki gistermiddag als laatste de zaal met wachtende journalisten, die uit alle delen van de wereld naar het hoofdkantoor van Athoc, het organisatiecomité van de Olympische Spelen, in Athene waren gekomen om de resultaten van de laatste inspectie te horen. Haar entree was een voorbode van het goede nieuws dat zij als voorzitter van Athoc te melden had. Na alle negatieve berichten luidde drie maanden voor de openingsceremonie de boodschap: het gaat goed komen met de Spelen.

Daskalaki bespeelde met rechte rug en vileine blik de tv-camera's, in de wetenschap dat haar uitstraling haar woorden kracht zouden bijzetten. Het was in haar ogen hoog tijd dat de wereld wat anders te horen kreeg dan ellende in Athene. Op zo'n moment is het een voordeel dat Athoc wordt geleid door een vrouw met de uitstraling van een vamp.

Nadat Denis Oswald, de voorzitter van de coördinatiecommissie van het IOC, zich positief had uitgelaten over de stand van zaken, was het moment aangebroken waarop Daskalaki van zich af mocht bijten. Getergd door het negatieve imago van haar organisatie en na een beetje minachtend bedankje voor Oswald trok de Athoc-voorzitter van leer. ,,Wij hebben in vier jaar tijd het werk van zeven jaar verricht. Dat is het bewijs dat Grieken doelgericht en professioneel kunnen werken.''

Na vier jaar lang buiten Griekenland op een muur van minachting te zijn gestuit, wilde Gianna Angelopoulos Daskalaki dat eens gezegd hebben. Daarna ging ze verder met haar goed-nieuws-show: ,,Velen zeggen, nu het alsnog goed komt: dank god, dank de hemel. Maar die mensen hebben de laatste jaren te veel naar de lucht gekeken. Het wordt nu tijd dat ze hun blik naar de grond richten, waarop de resultaten te zien zijn van de progressie die we hebben geboekt. De accommodaties zijn voor 85 procent gereed, alle communicatiemiddelen zijn geïnstalleerd en van de 160.000 vrijwilligers een recordaantal zijn er al 86.000 geïnterviewd en gescreend. En wat de veiligheid betreft: nooit eerder waren de grenzen van een land zo goed beschermd als straks tijdens de Spelen in Griekenland het geval zal zijn. Geen regering en geen organisatiecomité hebben ooit zo veel inspanningen verricht om de veiligheid te garanderen. Onze inwoners en onze gasten hoeven zich daarover geen zorgen te maken. We zijn van ver gekomen, maar het einde is in zicht. En wij komen onze belofte na, die we zeven jaar geleden bij de toewijzing aan het IOC hebben gedaan. En die luidde: Athens will be great for the athletes and Greece will be good for the Games.''

De Grieken lijken inderdaad een succesvolle inhaalslag te hebben gemaakt. Mogelijk dat er her en der iets aan de aankleding zal mankeren of een likje verf zal ontbreken, maar alle accommodaties komen op tijd klaar. Zelfs het beruchte dak boven het olympisch stadion van de Spaanse architect Santiago Calatrava haalt de deadline. Maandag is met de het schuiven van de imposante bogen begonnen, een technisch hoogstandje dat nooit is vertoond en waar Oswald gisteren speciaal naar was gaan kijken. Daarvoor bood zijn programma net nog ruimte, want de Zwitserse bewaker van het IOC wa gisteren ook te gast bij de recentelijk tot premier gekozen Konstantinos Karamanlis.

Uit diens mond kreeg Oswald nogmaals te horen dat het met de veiligheid goed zal komen, de bomaanslag van vorige week in Athene te spijt. Maar dat incident moet volgens het IOC-lid niet zo zwaar worden opgevat. Oswald: ,,Je hebt terrorisme in verschillende gradaties. Dit was een lichte aanslag, die niet aan olympische zaken gerelateerd was en amateuristisch was uitgevoerd. Wie gooit er met welke bedoelingen om vier uur 's nachts een bommetje naar een politiebureau? Ik vind het niet iets om ons grote zorgen over te maken'', zei Oswald gisteren.

Vanmorgen werd bekend dat een Griekse extremistische groepering die zich de Revolutionaire Strijd noemt, de verantwoordelijkheid heeft opgeëist voor de aanslag van 5 mei waarbij drie bommen tot onploffing werden gebracht nabij een politiebureau in Athene. Volgens de Griekse media heeft de organisatie in een brief gesteld de aanslag te hebben uitgevoerd om regeringsfunctionarissen, rijke zakenlieden en toeristen af te schrikken om de Olympische Spelen deze zomer in Griekenland bij te wonen.

Alsof het een mooi schoolrapport betrof, zo trots hield Oswald tijdens de persconferentie zijn checklijst omhoog. Om te laten zien dat zijn positieve woorden over de vorderingen van `Athene' allerminst waren overdreven. Oswald: ,,Bij alle voorgaande elf inspecties waren blokjes geel gekleurd en sommige zelfs rood, ten teken dat de werkzaamheden niet waren afgerond. Maar deze keer zijn alle blokjes groen; alle projecten komen tijdig klaar. De tijd van constructie is voorbij, we kunnen nu overgaan tot de uitvoering. Dit was een positief bezoek; het IOC schenkt Athene zijn vertrouwen'', aldus Oswald.

Mooie woorden, die de Grieken vanwege de spectaculaire vorderingen in Athene toekomen. Wat niet wegneemt, dat aan het late gereedmaken het gevaar van verscholen gebreken kleeft. De tijd ontbreekt om alles grondig te testen. Dat geldt voor accommodaties, maar ook voor bijvoorbeeld de nieuwe tramlijn, die pas een maand voor de Spelen klaar is. Of voor de elektronische hulpmiddelen van de veiligheidsmedewerkers; vanaf volgende week worden de gebruikers geïnstrueerd en pas daarna kan de toepassing getest worden. Maar als alles probleemloos functioneert, zouden het bij terugkeer naar de bakermat wel eens gepolijste Olympische Spelen kunnen worden.

    • Henk Stouwdam