EN VERDER

Wandeling Jugendstil

Ter gelegenheid van de tentoonstelling Alphonse Mucha, Meester van de jugendstil, geeft de Kunsthal een wandelroute uit die voert langs Rotterdamse Jugendstil, o.a. in Kralingen en rondom de Mathenesserlaan. Een groep jonge Rotterdamse architecten, onder wie Michiel Brinkman, Jacques van Gils en Jan Verheul bouwden veel Jugendstil in Nederland. De nieuwe rijke klasse voelde zich aangesproken door de Jugendstil, een kunststroming doe vrijwel tegelijkertijd opkwam in grote steden in Europa.

Jugendstilwandeling, vouwblad met plattegrond en teksten €2 bij De Kunsthal, Museumpark, Rotterdam. Inl 010-4400300.

Unicorno Een van de belangrijkste Nederlandse collecties tekeningen komt op 19 mei onder de hamer bij Sotheby's Amsterdam. Deze Unicorno collectie is het resultaat van 55 jaar verzamelen door de kunsthandelaar Saam Nijstad en zijn vrouw Lily Nijstad-Einhorn. Zij verzamelden vijf eeuwen tekenkunst, met name uit de 17de en 18de eeuw. Vooral kleurrijke afbeeldingen van landschappen, dieren en planten genoten de voorkeur van het echtpaar, zoals de bergamot plant uit 1753 van Aert Schouman die de omslag van de fraaie catalogus siert. Uit de vroege 20ste eeuw zijn onder meer werken van Isaac Israels, George Hendrik Breitner en Willem Witsen te koop.

Sotheby's, De Boelelaan 30, Amsterdam. Veiling 19 mei 14 en 19u. Kijkdagen 14-17 mei 10-17u, 18 mei 10-16u. Tel. 020 5502200, www.sothebys.com

Ploegdag Groninger Museum

Het Groninger Museum organiseert ter gelegenheid van de tentoonstelling Pioniers van het Vlaams expressionisme - Van den Berghe, Permeke, De Smet op zondag 16 mei van 12-17 uur een Ploegdag. Bezoekers kunnen tussen 12-14U werk van Ploegkunstenaars van het eerste uur inbrengen voor een kunsthistorische beoordeling door Ploegdeskundigen. Er is een boekenmarkt en er zijnlezingen.

Ploegdag 16 mei in het Groninermuseum. Di t/m zo en feestdagen 1017 uur. Inl www.groningermuseum.nl

Strand aan de Maas

Op 19 mei wordt het Strand aan de Maas geopend. Na het officiële gedeelte begint vanaf 20u het openingsfeest voor het publiek met swingende optredens van DJ Benny Rodrigues en DJ Miss Monica. Het Strand aan de Maas is dit jaar gevestigd op het Leuvehoofd, naast de Erasmusbrug.

Inl www.strandaandemaas.nl

Zandkathedraal

Nog tot en met 23 mei bouwen sculptuurbouwers uit Italië, Japan en Nederland naast de Sint Jan in Den Bosch aan een gigantische zandsculptuur die de kathedraal en haar restauratie zal gaan uitbeelden.

Inl www.wssa.info