Congrespartij wint Indiase verkiezingen

De regerende hindoe-partij van premier Atal Behari Vajpayee heeft de parlementsverkiezingen in India verloren. De grote winnaar is de Congrespartij van Sonia Gandhi.

De zittende premier Vajpayee zou vanmiddag zijn ontslag aanbieden. Oppositieleider Sonia Gandhi, aanvoerder van de Congrespartij, wordt vermoedelijk de nieuwe premier van India. Gandhi (57) is de schoondochter van oud-premier Indira Gandhi en de weduwe van oud-premier Rajiv Gandhi.

In verschillende steden gingen vanmorgen aanhangers van de Congrespartij juichend de straat op en tegelijkertijd claimde de partijtop de regeringsverantwoordelijkheid. Om te onderstrepen dat de Congrespartij na acht jaar oppositie weer terug is aan de macht, liet de partij een verklaring uitgaan waarin werd beloofd dat het onder premier Vajpayee in gang gezette vredesproces met Pakistan zal worden voortgezet.

Analisten noemden de uitslag van de verkiezingen vanmorgen, toen ongeveer eenderde van de stemmen was geteld, een van de spectaculairste in de Indiase geschiedenis. Aanvankelijk was er algemeen van uitgegaan dat de regeringscoalitie die geleid werd door de Bharatuya Janata partij (BJP) voldoende steun van de kiezer zou krijgen voor haar economisch beleid om te blijven zitten. Maar in de loop van de dag, terwijl het tellen nog in volle gang was, lieten bestuurders van de BJP weten dat hun partij naar de oppositiebanken zou worden verwezen en dat ze de nederlaag erkenden.

Hoe groot de verkiezingswinst van de Congrespartij uiteindelijk uitvalt, was rond het middaguur Nederlandse tijd nog niet bekend. Afhankelijk van de uitslag zal de Congrespartij andere partijen in de regeringscoalitie moeten opnemen. Maar de opleving van de partij, onder Sonia Gandhi, is voor de politieke klasse een verrassing.

Analisten menen dat de BJP heeft moeten boeten voor het feit dat ze weliswaar economische hervormingen heeft doorgevoerd, maar onvoldoende oog heeft gehad voor de noden van de arme massa. Juist de doorbraak van de Congrespartij in enkele zuidelijke deelstaten is veelbetekenend.

De parlementsverkiezingen, die in enkele deelstaten samenvielen met regionale verkiezingen, werden de afgelopen drie weken gefaseerd gehouden, en verliepen relatief zeer rustig. Naar schatting 380 miljoen van de 675 kiesgerechtigden hebben hun stem uitgebracht. Voor het eerste werd overal elektronisch gestemd. Voor die operatie werden ruim een miljoen stemmachines tot in de meest afgelegen streken aangevoerd. Door gebruik van de moderne techniek is het mogelijk om het tellen van de stemmen in één dag af te ronden.

De koersen op de beurs van Bombay, de belangrijkste graadmeter in India, daalden vanochtend vroeg. Naarmate de uren verstreken en de winst van de Congrespartij vastere vorm aannam, veerde de beursindex weer op.

India: pagina 5