BNN in gevaar door senaat

Jongerenomroep BNN wordt in zijn voortbestaan bedreigd. De Eerste Kamer dreigt een wetsvoorstel te verwerpen waarmee BNN voor het publieke bestel behouden kan blijven.

Deze week besprak de Eerste Kamer het wetsvoorstel waarin het aantal leden dat een omroep moet hebben wordt verlaagd van 300.000 naar 150.000. Een meerderheid van PvdA, CDA, SGP en ChristenUnie verwijt staatssecretaris Van der Laan (Media) dat dit een gelegenheidswet is, die alleen tot doel heeft te voorkomen dat BNN het bestel moet verlaten. BNN heeft nu meer dan 150.000 leden, maar minder dan 300.000.

PvdA-senator Witteman zegt dat zij BNN graag voor het bestel wil behouden, maar dat zij zich als senator bezig moet houden met kwaliteit van wetgeving. ,,Dit is gelegenheidswetgeving en bovendien zit de wet niet goed in elkaar.'' De wet beoogt de openheid en continuïteit van het bestel te verbeteren, maar zorgt volgens Witteman alleen voor ,,verdere versnippering'' omdat meer kleine omroepen erdoor in het bestel kunnen blijven.

De PvdA-fractie in de senaat vindt ook dat de vereiste ledentallen niet verlaagd moet worden terwijl er een discussie loopt over een fundamentele wijziging van het bestel. ,,Wat ons betreft moet het hele bestel op de schop. Er wordt nagedacht over andere manieren om de legitimatie van omroepen te meten. Dan moet je niet nog snel even een wet erdoor jagen die gebaseerd is op de ledentallen-eis.''

Ook het CDA heeft ,,de grootst mogelijke moeite'' met de wet, zei CDA-senator Woldring dinsdag in de Eerste Kamer. Deze partij vindt juist dat leden een goede manier zijn om de achterban van omroepen te meten. Daarom mag die drempel niet zomaar verlaagd worden. Wel riep de partij de staatssecretaris op al haar ,,juridische creativiteit'' aan te wenden om BNN te redden.

Dinsdag stemt de Eerste Kamer over de wet. PvdA-senator Witteman is door de staatssecretaris ,,helemaal niet'' overtuigd. VVD en D66 steunen het wetsvoorstel.

BNN-directeur Timmer vindt dat een brede discussie over de legitimatie wordt uitgevochten ,,over de rug van BNN''. ,,Terwijl alle politieke partijen willen dat de publieke omroep meer jongeren bereikt, snijden ze dè omroep die dat doet uit het bestel. Dit is aan niemand uit te leggen.''