`Betaal zorg zelf'

Patiënten moeten meer eigen verantwoordelijkheid krijgen. Alleen zo blijft de gezondheidszorg betaalbaar. De verzekeringspremies moeten daarom niet langer afhankelijk zijn van het inkomen, maar een realistische weergave van de kosten zijn.

Volgens minister Hoogervorst (Volksgezondheid, VVD) dient de consument ook met een substantiële eigen bijdrage met zijn neus op de kosten van de zorg te worden gedrukt.

,,Een kwart van de gezondheidsproblemen is op dit moment gerelateerd aan de leefstijl. Ze zijn het gevolg van de zwaarlijvigheid, niet voldoende lichaamsbeweging, roken en excessief drinken. Als de patiënt voor al deze slechte gewoontes kan betalen, kan hij ook wel een beetje meer uitgeven voor de hulp die hij daardoor nodig heeft.''

Hoogervorst zegt dit vandaag in Parijs tijdens een diner waaraan de ministers van Financiën, Economische Zaken en Volksgezondheid van de landen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) deelnemen. Volgens de minister wordt onder meer door de vergrijzing van de bevolking in alle OESO-landen de gezondheidszorg onbetaalbaar. Hij constateert dat in alle landen dan ook wordt gesleuteld aan de stelsels, al signaleert hij daarbij dat de `sense of urgency' voor dit probleem eigenlijk nog ontbreekt.