Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Wraakactie in Nigeria treft `ongelovigen'

De regering van de Noord-Nigeriaanse deelstaat Kano heeft gisteravond een avondklok ingesteld in de stad Kano na rellen waarbij zeker elf christenen werden gedood. De moorden waren een vergeldingsactie voor het recente bloedbad in de Centraal-Nigeriaanse stad Yelwa dat enkele honderden moslims het leven heeft gekost. President Olusegun Obasanjo zei in de hoofdstad Abuja dat er ,,voorgoed een einde moet komen'' aan het etnisch-religieus geweld in Nigeria dat sinds 1999 al meer dan 10.000 slachtoffers heeft gevergd.

De rellen ontstonden gisteren na een vreedzame demonstratie van naar schatting 10.000 moslims in Kano. Ze protesteerden tegen de slachting van hun religie- en stamgenoten, de Hausa-Fulani, in Yelwa en eisten dat de federale regering binnen zeven dagen een eind maakt aan het geweld tegen moslims. ,,Anders hebben moslims geen andere keuze dan zichzelf te verdedigen'', verklaarde de belangrijkste religieuze leider van Kano, sheik Umar Ibrahim Kabo, die had opgeroepen tot de protestmars. Hij zei dat het geweld in Centraal-Nigeria deel uitmaakt van een ,,geplande mondiale Westerse oorlog tegen moslims, net zoals in Afghanistan en Irak''. Tijdens de demonstratie werden affiches met de beeltenissen van de Amerikaanse president George Bush en de Israëlische premier Ariel Sharon verbrand.

Ook de gouverneur van de deelstaat Kano, Ibrahim Shekarau, zei tijdens de bijeenkomst dat moslims ,,de aanhoudende moordpartijen tegen hun broeders'' spuugzat zijn.

Maar hij riep de demonstranten op hun woede niet te koelen op onschuldigen. Dat gebeurde na afloop toch in ten minste twee delen van de stad. Militante jongeren hielden automobilisten aan die moesten bewijzen dat ze moslim waren door delen uit de koran te citeren. `Ongelovigen' werden uit de auto getrokken en in brand gestoken of met een kapmes verminkt. Ook twee christelijke kerken en een aantal winkels van christenen gingen in vlammen op. Duizenden christenen zochten een veilig heenkomen in een opleidingsinstituut voor politie aan de rand van de stad.

President Obasanjo veroordeelde gisteren het geweld in Yelwa en verklaarde dat hij alles in het werk zal stellen om de schuldigen te straffen. ,,Genoeg is genoeg.'' Maar de afgelopen jaren heeft de federale regering weinig gedaan om af te rekenen met etnisch-religieuze conflicten, behalve dat regelmatig grof geweld werd gebruikt.

Etnisch-religieuze botsingen hebben bijna altijd een economische achtergrond. Dat is ook het geval in Centraal-Nigeria waar verschillende groepen al langer ruziën over land en vee. Tegenstellingen tussen bevolkingsgroepen, meestal gevoed door armoe, worden door lokale en regionale politici vaak schaamteloos ten eigen bate uitgebuit.