Weduwe van soldaat: Rome wist van martelingen Irak

De Italiaanse legerleiding en ook de regering zouden al lang op de hoogte zijn geweest van de martelingen van gevangen genomen Irakezen. Guiseppina Bruno, de weduwe van de in Irak omgekomen Massimiliano Bruno, suggereerde dit gisteravond in het journaal op de Italiaanse tv-zender RAI-3.

Ze vertelde dat haar man de martelingen had gezien en er telefonisch met haar over had sproken. ,,Hij ging naar de cellen om er informanten te rekruteren. Hij walgde van wat hij daar had gezien. Naakte mensen, velen hadden zichtbaar aframmelingen, vernederingen en martelingen doorstaan.'' De cellen bevonden zich volgens Bruno hoogstwaarschijnlijk in Nasriya, de stad onder Italiaanse controle. Onder wiens commando de gevangenis viel, wist Bruno niet zeker: ,,Waarschijnlijk de Amerikanen''.

Premier Berlusconi heeft minister Antonio Martino van Defensie gevraagd de zaak uit te zoeken.

Volgens Bruno is het zeker dat de Italiaanse superieuren van haar man op de hoogte waren van de martelingen. ,,Er zijn aangiften van gedaan. Het is zinloos om als legerleiding net te doen of je nergens van wist.''

De Italiaanse legerleiding blijft in reactie echter ontkennen dat ze op de hoogte was van de martelingen. Ook minister Martino zegt nooit aanwijzingen te hebben gekregen dat de gevangenen niet volgens de internationale normen zouden worden behandeld. En familieleden van andere soldaten die in Irak zitten, ontkenden gisteren op vragen van journalisten dat hun verwanten in Irak ooit over martelingen met hen hadden gesproken.

De uitspraken van Bruno leidden gisteravond direct tot grote commotie. Oppositieleider Piero Fassino concludeerde dat het ,,niet waar is dat de regering van niets wist'' met betrekking tot de martelingen.

De fractieleider van Forza Italia, de partij van premier Silvio Berlusconi, zei na de uitzending dat het ,,onmogelijk is dat Italië wat voor verantwoordelijkheid dan ook draagt voor de dramatische martelingen.'' Hij ziet achter de uitlatingen van Bruno een complot van de linkse oppositie, bedoeld om de coalitiepartijen te schaden in de aanloop naar de Europese en gemeenteraadsverkiezingen van juni. ,,Het enige dat telt is campagnevoeren op de meest ordinaire wijze.''