Verslaafdenboot zonk door fout

De drugsboot in Arnhem is door een menselijke fout gezonken. Door het activeren van een brandalarm is er bluswater in het ruim van het pontonschip gelopen. De persoon die het alarm heeft geactiveerd, verkeerde in de veronderstelling dat de blusinstallatie nog niet op de watervoorziening was aangesloten. Omdat er ook abusievelijk een klep van een vuilwatertank open stond, stroomde het water extra snel de boot in.

De gemeente Arnhem wil niet zeggen wie de fouten heeft gemaakt. Er zijn geen aanwijzingen voor sabotage. Omdat er verzet is tegen de komst van de drijvende opvang voor drugsverslaafden, werd opzet aanvankelijk niet uitgesloten.

De drugsboot, tachtig meter lang en twaalf meter breed, zonk afgelopen vrijdagavond naar de bodem van de Rijn, waardoor de onderste twee dekken onder water kwamen te liggen. De schade bedraagt één miljoen euro. Het interieur en de technische installaties moeten grotendeels worden vervangen.

Onduidelijk is wie de kosten betaalt. Omdat de boot nog niet aan de gemeente was overgedragen, komt de schade volgens de gemeente Arnhem voor rekening van de werf die het schip gebouwd heeft. Een woordvoerder van de werf zegt dat bij een laatste inspectie vrijdagmiddag geen bijzonderheden zijn geconstateerd. Daarna was de boot in principe alleen toegankelijk voor medewerkers van een beveiligingsbedrijf dat in opdracht van de gemeente toezicht op het schip hield.

De ingebruikname van de drugsboot, die over anderhalve week was gepland, is nu met minimaal vier maanden uitgesteld.

De boot is speciaal gebouwd als 24-uursopvang voor drugsverslaafden, die nu nog grote overlast veroorzaken in de Arnhemse binnenstad. De bestaande dagopvang blijft langer open.