Uitslag in Andhra Pradesh bezorgt Vajpayee buikpijn

De regering van Andhra Pradesh, met 75 miljoen inwoners de vierde deelstaat van India, is afgetreden na een verpletterende verkiezingsnederlaag die ook grote gevolgen zal hebben voor de nationale regering van premier Atal Behari Vajpayee.

De in Andhra Pradesh regerende Telegu Desam partij (TDP) van Eerste Minister Chandrababu Naidu behoudt nog maar 47 zetels van de 180 die zij had in het regionale parlement in Hyderabad, bleek gisteren na telling van de stemmen. De grote overwinnaar is de Congrespartij, die met haar coalitiegenoten een winst boekte van 133 zetels en nu de regionale regering zal formeren.

De verkiezingsuitslag van Andhra Pradesh, in het zuidoosten, is zeer slecht nieuws voor premier Vajpayee. De regionale TDP geldt als een van de belangrijkste steunpilaren van de nationale coalitieregering onder leiding van de Bharatiya Janata partij (BJP). Het verlies in Andhra Pradesh belooft dan ook weinig goeds voor het voortbestaan van de regering na de nationale parlementsverkiezingen die afgelopen weken in heel India werden gehouden. Het tellen van die stemmen is morgen. De koersen op de belangrijkste beurs in India, die van Bombay, maakten vandaag hun grootste val in vier jaar door het vooruitzicht dat de BJP en haar partners hun parlementaire meerderheid verliezen.

Dat vooruitzicht is gebaseerd op peilingen bij de stembussen, en die zijn in het verleden niet altijd betrouwbaar gebleken. Toch was er gisteren en vandaag aanleiding voor premier Vajpayee en zijn politieke bondgenoten voor spoedberaad. In ieder geval zijn de verkiezingen veel spannender dan was voorspeld. Niet alleen zal morgenavond bij de uitslag worden gekeken naar het verlies van de BJP, maar misschien meer nog naar de winst van de Congrespartij van Sonia Gandhi. Een herleving van de Congrespartij in de orde van grootte die uit de regionale uitslag in Andhra Pradesh blijkt, hadden slechts weinigen voorspeld.

Eerste minister Naidu van de deelstaat werd alom geprezen voor het aantrekken van buitenlandse investeerders, met name in de softwaresector. Op de groei in dergelijke moderne sectoren was ook BJP's verkiezingsleuze `Shining India' gebaseerd. Maar het grootste deel van de bevolking blijft verstoken van de economische vooruitgang, en dat vertaalt zich nu in de uitslagen. In februari nog constateerde de Wereldbank dat de armoede in Andhra Pradesh minder snel afneemt dan elders in India.