Troepen nogmaals bestookt

Nederlandse militairen in Irak zijn kort na de aanslag van afgelopen maandag opnieuw onder vuur komen liggen. Dat heeft het ministerie van Defensie laten weten.

Kort na de aanslag bij een brug over de Eufraat in As Samawah die het leven kostte aan de 36-jarige sergeant eerste klas Dave Steensma werd even ten noorden van het plaatsje Ar-Rumaytha een Nederlandse patrouille beschoten. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie werd er geschoten met klein kaliber en met rpg's, antitankwapens. De Nederlanders beantwoordden het vuur, maar er vielen geen gewonden. Kort na het incident werd er samen met de Iraakse politie een zoekactie uitgevoerd, aldus de woordvoerder, maar dat leverde niets op.

De twee verdachten van de aanslag op Steensma en een collega zijn inmiddels overgedragen aan de Britse troepen op de legerbasis Shaiba even buiten de Zuid-Iraakse stad Basra. De twee worden er van verdacht vanaf een scooter of een motor handgranaten te hebben gegooid naar vier Nederlandse militairen en militieleden van de zogeheten Iraqi Civil Defense Corps. Daarbij raakten sergeant Steenstra en een tweede Nederlandse militair, geen soldaat zoals eerder door Defensie gemeld maar een korporaal, gewond. Steenma overleed later aan zijn verwondingen in het veldhospitaal van de Nederlandse basis in As Samawah. De korporaal is inmiddels uit het hospitaal ontslagen, aldus Defensie.

Het lichaam van sergeant Steensma is vanmorgen van As Samawah overgebracht naar het Nederlandse kamp in Al-Khidr, waar de sergeant gestationeerd was. Daar heeft vanmorgen een herdenkingsplechtigheid plaatsgevonden. Vanmiddag zal het stoffelijk overschot worden overgebracht naar Koeweit, vanwaar het met een Fokker 60 zal worden overgevlogen naar vliegbasis Leeuwarden. Dertien militairen, waaronder vier directe collega's van de sergeant, vliegen mee. In Leeuwarden zal het stoffelijk overschot worden overgedragen aan de familie.

Een Defensie-woordvoerder omschrijft de sfeer onder de militairen in Irak als ,,bedrukt''.