Toen wij van Rotterdam vertrokken

George Möller, de voormalige directeur van de Amsterdamse effectenbeurs, was in de ogen van de commissarissen dermate ongeschikt om de internationale beursorganisatie Euronext te leiden dat zij onlangs bereid bleken afspraken te schenden. Bij de fusie van de beurzen van Parijs, Brussel en Amsterdam werd afgesproken dat de huidige Franse topman Jean-François Théodore in 2004 zou worden opgevolgd door een Nederlander – lees Möller. Maar Théodore bleek de enige kandidaat die aan de eisen van de commissarissen voldeed om de beursorganisatie internationaal door te laten groeien, liet president-commissaris Hessels (ex-Vendex) eind vorig jaar weten. Een unaniem besluit van de commissarissen.

Exit Möller, maar niet voor lang. Gisteren werd hij gepresenteerd als nieuwe topman van Robeco, de Rotterdamse beleggingsreus. Robeco heeft net als Euronext de ambitie internationaal te groeien. Saillant detail: president-commissaris Paul van den Hoek van Robeco is ook commissaris bij Euronext. Andere organisatie, andere eisen.

Nog opmerkelijker dan Möllers comeback is het vertrek van zijn voorganger. De Belg Géry Daeninck presenteerde drie weken geleden nog opgewekt de jaarcijfers van Robeco, een volle dochter van de Rabobank. De beleggingsresulaten van Robeco blijven al jarenlang achter, maar sinds september – toen huisgoeroe Jaap van Duijn terugtrad – was volgens Daeninck het tij gekeerd. Toevallig.

Daeninck is echter niet de enige binnen de Rabobank-gemeenschap die kan afserveren. De commissarissen kunnen dat veel beter. Nu is Daeninck zelf het slachtoffer, slechts drie weken na de presentatie van zijn vergezichten. De kans is groot dat zijn positie op het moment van de jaarcijfers al onhoudbaar was geworden door commissarissen die ontevreden waren over zijn functioneren.

En dat is moeilijk een incident te noemen binnen de coöperatieve bank. Financiële topman Wim van den Goorbergh moest een paar jaar geleden weg na conflicten. Niet lang daarna, in september 2002, presenteerde Rabobank-topman Hans Smits de halfjaarcijfers, terwijl hij de avond ervoor te horen had gekregen dat de raad van commissarissen het vertrouwen in hem had verloren.

Dat werd toen niet gemeld, maar vlak erna. Zo'n volgorde kan dankzij de luwte van het niet-beursgenoteerde bestaan. Beursgenoteerde banken zullen moeilijk weg kunnen komen met zo'n handelwijze.

Weet Möller waar hij bij Rabo-dochter Robeco aan begint? Aan de eerste steen heeft hij zich bij Euronext al gestoten.

    • Jeroen Wester