Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Zijn gemeenten bereid minister Verdonk te helpen bij het zoeken naar een vertrekcentrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers? Verder aandacht voor een plan om de diabeteszorg te verbeteren. Ned.2, 18.20-19.10u.

Netwerk. De ontwikkeling van Pakistan tot kernmacht. Atoomspion Abdul Khan stal nucleaire geheimen van het Almelose bedrijf Urenco. Duitse en Belgische bedrijven deden zaken met hem. Betrokken Duitse en Belgische politici blikken terug. Ned.1, 20.30-21.07u.

Nova. Een gesprek met de moeder van de in 1995 in Bosnië omgekomen Nederlandse soldaat Van Rensen en een reportage over Amerikaanse militairen die deserteren en naar Canada vluchten. Ned. 3, 22.20-23.05u.

AMUSEMENT

Absolutely Fabulous. Allerlaatste aflevering van de comedyserie van French & Saunders. VPRO, Ned.3 20.30-21.05u.

Eurovisie Songfestival. Halve finale van de 49ste editie van het Eurovisie Songfestival, als opmaat naar de finale van zaterdag. In de halve finale komen 22 niet direct voor de finale geplaatste landen uit, waaronder het Nederlandse duo Re-union dat als laatste optreedt. NOS, Ned.2, 21.00-23.00u.

Weltevreden op 10. Percy ontvangt cabaretier/schrijver Vincent Bijlo en PvdA-leider Wouter Bos. NPS, Ned.3, 23.10-23.30u.

MUZIEK

NPS Klassiek. Negende Symfonie en Celloconcert van Dvorák, uitgevoerd door het Tsjechisch Philharmonisch Orkest onder leiding van Belohlávek en cellosolist Bárta. NPS, Ned.3, 23.50-00.50u.

KUNST

TV3. Gesprek met landschapsarchitect W. Maas, een van de architecten die het Parijse complex Les Halles gaan reconstrueren. Verder de tijdelijke nieuwbouw van het Amsterdamse Stedelijk Museum en aandacht voor het `oogjuweel'. NPS, Ned.3, 19.35-1955u.

R.A.M. Eerste verslag van het filmfestival te Cannes met een interview met festivaldirecteur Fremaux en aandacht voor de openingsfilm La mala educacion over homoseksuele priesters. VPRO, Ned.3, 23.32-23-47u.

FILM

Twelve Monkeys (Terry Gilliam, 1995, VS). Regisseur van Brazil en The Fisher King presenteert andermaal een apocalyptisch universum, maar dan zonder humor. Tijdreiziger Bruce Willis moet in de jaren negentig de oorsprong achterhalen van een virus dat in 2035 de wereldbevolking zal uitroeien. Een sfeer van grimmige gekte en Brad Pitt als de schizofrene zoon van een Nobelprijswinnaar. Veronica, 20.30-22.55u.

Bread and Roses (Ken Loach, 2000, Eng/Fra/Dld/Ita/Zwi). Britse arbeidersfilmer Loach verklaart zich dit keer solidair met de militante vakbond van Latijns-Amerikaanse schoonmakers in Los Angeles. Loach vertelt een oud verhaal over arbeid en kapitaal, maar doet dat heel genuanceerd, met begrip voor de motieven van de proletariërs die zich helemaal niet willen verenigen, maar alleen maar rijk willen worden. Canvas, 21.00-22.50u.

Buffy the Vampire Slayer (Fran Rubel Kuzui, 1992, VS). Op tienermarkt gerichte griezelkomedie. Donald Sutherland weet dat cheerleader Kristy Swanson is uitverkoren om vampiers, onder wie Rutger Hauer, uit te schakelen. Yorin, 21.30-23.00u.

Wrong Bet / A.W.O.L. - Absent without Leave (Sheldon Lettich, 1989, VS). Achtste film van de Belgische vechter Jean-Claude Van Damme, bijgenaamd `The Muscles from Brussels', is groezelige actiefilm. Veronica, 22.55-0.50u.

All That Jazz (Bob Fosse, 1979, VS). Fosse zaliger moest in 1980 in Cannes de Gouden Palm delen met Kurosawa voor geraffineerd vormgegeven, autobiografische musical. Broadway, drank, vrouwen en carrièredrift beheersen het leven van een choreograaf (Roy Scheider) die op Fosse lijkt en die zelfs zijn eigen dood ensceneert, in een extravagante, narcistische droom. RTL5, 24.00-2.10u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met cabaretier Jeroen van Merwijk, die onder de naam Malfet tevens beeldend kunstenaar is. Hij schreef een bewerking van West Side Story en Malfet voorzag het van illustraties. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Het Gesproken Uitzicht van Erik Hagoort. Ook een ontmoeting met de architectuur-historicus Ton Idsinga over het Zonnestraal-complex. En een reportage over besnijdenissen in Amsterdam Zuid-Oost. 747AM, 21.02-23.00u.